Początek jesieni

22 maja 2024

Domowy ser suszonymi pomidorami

 Domowy ser z suszonymi pomidorami  o niepowtarzalnym smaku, pyszny jako dodatek do kanapek, ale też do sałatek, a nawet do makaronu. Przepis nie jest trudny, warto spróbować go zrobić. Można dodać ulubione zioła np. czarnuszkę, czy zostawić bez dodatków, będzie wtedy przypominał zwykły żółty ser.


  • 3 szklanki mleka 3,2 % 
  • 500 g sera białego
  • 50 gramów masła 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
Wykonanie:
Mleko zagotować, ser twarogowy rozkruszyć widelcem i dodać do mleka, gotować na wolnym grzaniu 10 minut, wyłączyć i zostawić do wystudzenia. Pomidory suszone odcedzić od oleju, pokroić w paseczki, lub w kostkę. Na dużej patelni, lub w rondlu rozgrzać masło. Ser odcedzić z serwatki na gęstym sitku, lub na płótnie. Masę serową włożyć na rozpuszczone masło, mieszając podgrzewać, aż ser biały się rozpuści i wyłączyć grzanie. Dodać sól i żółtko cały czas mieszać energicznie, wsypać sodę, ocet i teraz masa serowa  zacznie szybko rosnąć, mieszać i dodać suszone pomidory, wymieszać i przełożyć do naczynia wyłożonego folią do żywności. Ser zostawić przykryty folią do wystudzenia. 

20 maja 2024

Lekka sałatka z łososiem

 Lekka i pyszna sałatka z wędzonym łososiem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i papryki, sprawdzi się jako samodzielne danie, lub dodatek do posiłku. Jest bardzo smaczna i szybka w wykonaniu. Możemy użyć do niej każdej sałaty, lub mix sałat. Sałatka idealna się na każdą okazję, lekki posiłek do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi.



Składniki:

  • 200 gramów sałaty
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 gramów wędzonego łososia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżka tartego parmezanu

Sos:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć, najlepiej w specjalnej wirówce do sałaty i porwać na mniejsze kawałki, a następnie wyłożyć na półmisek. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona, pokroić jedną połowę na małe paseczki i posypać po wierzchu sałatę. Łososia wędzonego pokroić na paseczki, lub w kostkę, można także użyć łososia sałatkowego i rozłożyć na sałatce. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić każdy na pół i dodać do sałatki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni, ostudzić i ułożyć na wierzchu. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz, zakręcić nakrętką i wymieszać tak, aby powstała emulsja. Sałatkę polać sosem i na koniec posypać parmezanem.

18 maja 2024

Ciasto z rabarbarem szybkie

 Ciasto z rabarbarem bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a na dodatek bardzo smaczne i tanie. Moi domownicy bardzo je lubią, dlatego szybko znika z blachy. Ciasto może być też z innymi owocami truskawkami, śliwkami, czy nawet z pokrojonymi jabłkami. Przepis bardzo prosty, potrzebny jedynie mikser.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 gramów rabarbaru
  • 1,2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek oleju

Wykonanie:

Całe jajka ubić z cukrem na pulchną masę, gdy masa zbieleje ciągle ubijając wlewać cienkim strumieniem maślankę. Gdy masa ładnie się połączy cały czas ubijać i wlewać cienkim strumieniem olej. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu do masy jajecznej cały czas ubijać. Formę 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, lekko wyrównać łyżką. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki, a następnie rozłożyć go na cieście i lekko oprószyć cynamonem. Mąkę wymieszać z cukrem wlać olej i zagnieść kruszonkę. Ciasto po wierzchu posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, funkcja grzania góra-dół i piec ciasto 50-55 minut do ładnego zrumienienia.

17 maja 2024

Syrop z kwiatów bzu czarnego

Babciny Syrop z kwiatów bzu czarnego to przede wszystkim znany od dawna środek przeciwzapalny i przeciwgorączkowy. Można podawać go nawet małym dzieciom od drugiego roku życia. Zaletą syropu jest to, że rozrzedza wydzieliny zarówno w nosie, jak i w oskrzelach. Działa napotnie, idealny na suchy kaszel, ale i na mokry nie zaszkodzi. Przepis nie jest trudny, dlatego warto zrobić zapas na zimę, gdyż bez się łatwo dostępny, trzeba tylko zrywać go daleko od dróg.



Składniki:

  • 50-60 kwiatów bzu czarnego(baldaszków)
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody


Wykonanie:

Kwiaty rozwinięte, ale żeby nie opadały, zrywamy w słoneczny dzień. Łodygi zerwane rozłożyć na białym papierze i zostawić, aby wszelkie owady wyszły z nich. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki, zostawić tylko same kwiaty. Zagotować wodę i wrzącą zalać kwiaty, zostawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny. Po dobie w lodówce należy przecedzić kwiaty przez sitko, a pozostałe kwiaty przecisnąć jeszcze przez gazę. Do soku dodać cukier i zagotować, zbierając pojawiającą się pianę. Przygotować małe słoiki, dobrze je umyć i wyparzyć razem z nakrętkami. Syrop wlewać do słoików, wytrzeć brzegi, zakręcić i postawić do góry dnem, a następnie przykryć kocykiem i zostawić do wystudzenia. Można też słoiki pasteryzować w garnku, od zagotowania wody ze słoikami, pasteryzować 15 minut.


14 maja 2024

Syrop z pędów sosny

 Syrop to babciny przepis na dolegliwości związane z nieżytem górnych dróg oddechowych, polecany przy przeziębieniu, podawany na kaszel i chrypkę, ale sprawdza się też przy bólach gardła i katarze. Pędy sosny młode zbiera się w maju. Prawidłowe przyrosty sosnowe na syrop powinny by koloru jasnozielonego, z brązową łupinką, która lekko lepi się od żywicy. Zbieramy pędy o długości 0-12 cm, ponieważ w nich najwięcej znajduje się soku.



Składniki:

  • 1 kg młodych pędów sosny
  • 1 kg cukru
  • 300-400 ml wody

Wykonanie:

Pędy sosny zrywać w pogodny, suchy dzień. Przebrać je dokłanie, można opłukać i dobrze osuszyć rozkładając na ściereczce. Pędy pokroić na małe kawałki. Przygotować duży słój, umyć go i wyparzyć. Układać warstwami pokrojone pędy, na to warstwa cukru, docisnąć drewnianą łyżką, znowu warstwa pędów, cukier, docisnąć i następna warstwa, ostatnią warstwą powinien być cukier. Słoik przykryć gazą, lub płótnem, zawiązać gumką i postawić w nasłonecznionym oknie. Co dzień należy syrop przemieszać i docisnąć, tak aby pokryty był sokiem. Gdy cukier się rozpuści należy przelać syrop przez sitko. Pędy sosny zalać wodą zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić do wystudzenia. Ponownie odcedzić przez sitko pędy sosny, syrop dodać do soku, który odlaliśmy wcześniej, wymieszać. Syrop z pędów sosny mimo, że ma dużo cukru często fermentuje. Moja babcia pędy sosny pokrojone przed zasypaniem cukrem mieszała z jedną łyżką spirytusu, a następnie zasypywała cukrem. Słoiczki najlepiej mniejsze umyć i wyparzyć, wlać syrop i pasteryzować 10 minut od zagotowania, lub cały syrop najpierw zagotować, wlać do słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem. Taki syrop nam nie będzie fermentował i może stać 2 lata w piwnicy.

8 maja 2024

Miętowy syrop

 Przepis na syrop z mięty, który jest bardzo smaczny i prosty, a możemy robić go przez całe lato ze świeżo zerwanej mięty. Mięta ma zbawienny wpływ na nasz organizm, jest zdrowa, działa bakteriobójczo, rozkurczowo, przeciwzapalnie, pobudza układ trawienny, a nawet obniża ciśnienie krwi.  Syrop zrobiony w słoikach sprawdzi nam się jako dodatek do herbaty, wody, a nawet do drinków. 



Składniki:

  • 80-100 gałązek świeżej mięty
  • 2,5 litra wody
  • 2 cytryny
  • 0,5 kg cukru
  • małe słoiki, lub butelki

Wykonanie:

Miętę zerwać przed kwitnieniem w pogodny dzień, umyć, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować syrop z wody i z cukru. Cytryny umyć dokładnie i wycisnąć sok, który dodać do syropu. Miętę przełożyć do garnka i zalać gorącym syropem z sokiem z cytryn, wymieszać, przykryć i zostawić na całą noc. Przygotować małe słoiki, lub butelki z zakrętkami, umyć je i wyparzyć. Na drugi dzień syrop przelać przez sitko, a miętę odcisnąć przez płótno. Syrop miętowy zagotować i wrzący wlewać do wyparzonych ciepłych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem, nich stoją tak, aż ostygną. Słoiki przenieść do piwnicy, lub chłodnej spiżarni. Syrop miętowy jest bardzo smaczny, a mięta pachnie jak świeża.