Zupa gulaszowa to pyszne danie jednogarnkowe, idealne na obiad, ale też na ciepłą kolacje. Zupa treściwa i rozgrzewająca, z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i papryką, pikantna i gęsta. Tradycyjna zupa węgierska zagościła u nas na dobre, smakuje rewelacyjnie, dlatego często jest gotowana.
Składniki:
- 800 gramów wołowiny bez kości
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 3 pomidory
- papryka ostra
- pieprz
- sól
- kminek
- liść laurowy
- 600 gramów ziemniaków
- 2 łyżki smalcu
- 1 pietruszka
- kawałek selera
Wykonanie:
Mięso wołowe najlepiej z łopatki, lub z udźca pokroić w kostkę. Warzywa:, marchew, pietruszkę, seler, paprykę najlepiej żółtą i czerwoną, obrać i pokroić w kostkę, taką większą. Na patelni rozgrzać smalec i na dużej mocy grzania obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka w którym będzie gotowała się zupa i wsypać od razu paprykę mieloną i wymieszać, wtedy papryka doda więcej aromatu. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę, wszystko chwilę smażyć i przełożyć na mięso, a następnie zalać czterema szklankami wody, dodać liść laurowy i wolno gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i dopiero teraz osolić do smaku, dolać wody jeśli zupa jest za gęsta, dodać kminek, paprykę ostrą i koncentrat pomidorowy, lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i gotować na wolnym grzaniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz