Początek jesieni

7 kwietnia 2024

Sernik z kokosową kruszonką

Delikatny, aksamitny sernik z kruszonką kokosową to pyszne ciasto, takie na większą okazję i na zwykły dzień. Połączenie zrumienionego kokosu z serem daje niepowtarzalny, wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu sernik jest bardzo smaczny i inny niż pozostałe serniki. Przepis nie jest trudny, wymaga trochę pracy, ale smak ciasta nam to wynagrodzi.



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 gramów cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 gramów masła

Ciasto kruche:
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka kokosowa:
  • 200 gramów wiórek kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3 pełne łyżki masła

Wykonanie:
Najpierw z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Przygotować formę do pieczenia 25 na 40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto równą warstwą. Z podanych składników zrobić kruszonkę, wiórki wsypać do miski, dodać żółtko i bardzo miękkie masło, palcami wymieszać wszystko i zagnieść kruszonkę. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem, następnie ubijając dodawać miękkie masło i po łyżce sera. Do masy serowej dodać budyń w proszku i wymieszać. Ubić pianę z sześciu białek na sztywno, jedno białko zostanie nam od kruszonki, delikatnie wymieszać z masą serową i wyłożyć na ciasto kruche. Po wierzchu posypać sernik kruszonką kokosową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni funkcja góra-dół i piec 60 minut. Sernik  przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby kruszonka nam się nie spaliła za szybko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz