Bardzo smaczne i proste ciasto bez pieczenia nazywane też Mleczną kanapką, to trzy warstwy herbatników przełożone pysznym kremem na bazie mleka w proszku i polane polewą czekoladową. Taki deser sprawdzi się na każdą okazję, a smakuje i dzieciom i dorosłym. Herbatniki mogą być kakaowe, białe, lub mieszane.
Składniki:
- 180 ml mleka świeżego 3,2
- 130 gramów cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 gramów masła
- 250 gramów mleka w proszku
- herbatniki 45 sztuk, zależy od wielkości formy
- 1 tabliczka czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Do wykonania kremu mlecznego potrzebny jest nam mikser, taki z końcówkami do ubijania. Mleko może być też 2%, ale lepiej 3,2% świeże wlać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, można dodać też pasty waniliowej, lub wanilii, mieszając zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia, mleko musi być zimne. Masło, lepiej jak jest w temperaturze pokojowej, ubić do białości, następnie dalej ubijać i dodawać po trochu zimnego mleka z cukrem. Cały czas ubijać, masa nie bardzo będzie chciała się łączyć, ale tak ma być. Mleko w proszku przesiać przez sitko, żeby pozbyć się grudek, nie nadaje się do kremu mleko granulowane, musi być zwykłe. Gdy całe mleko dodamy już do masła, dalej ubijać i dodawać po trochu mleko w proszku. Krem zacznie nam się ładnie łączyć, zrobi się gładki i jednolity. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników, u mnie białe, na to wyłożyć połowę kremu, znowu warstwę herbatników kakaowych, pozostały krem rozsmarować i przykryć herbatnikami kakaowymi, lub białymi. Do naczynia wlać śmietankę podgrzać ją, ale nie gotować, czekoladę połamać na kawałki i mieszając rozpuścić w gorącej śmietanie. Polewą polać ciasto po wierzchu i wstawić do lodówki aby stężało. Ciasto Milky way jest bardzo smaczne i ładnie się kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz