Początek jesieni

3 kwietnia 2024

Bitki z indyka w sosie

 Soczyste Bitki z indyka w aksamitnym sosie, to pyszne, proste danie obiadowe, sycące i bardzo zdrowe. Można podać je na wiele sposobów z dodatkiem kaszy, klusków śląskich, czy ziemniaków, z ulubioną surówką, buraczkami, a nawet z kiszonym ogórkiem. Bitki można przygotować od razu na dwa dni, smakują tak samo.



Składniki:

  • 700 gramów piersi z indyka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry w poprzek włókien. Każdy plaster rozbić tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez folię, żeby nie porozrywać mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz, może być to olej, lub masło klarowane. Obie mąki zmieszać i panierować rozbite filety z każdej strony. Smażyć z obydwóch stron do zrumienienia, i odłożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną na pół plasterki. Bitki przełożyć do rondla i na wierzch dodać zrumienioną cebulę. Na patelnię wlać 1,5 szklanki wody, zagotować i zalać mięso. Wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym grzaniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody, jeśli sosu zrobi się mało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz