Początek jesieni

26 kwietnia 2024

Lubczyk na zimę

 Lubczyk to roślina ogrodowa, bardzo łatwa w uprawie, a bardzo aromatyczna, świetnie nadaje się do przygotowywania zup, sosów, czy gulaszy. Dania przygotowane z dodatkiem lubczyku bardzo zyskują na smaku. Jest obowiązkowym dodatkiem do rosołu, czy zupy pomidorowej. Najwięcej aromatu posiada na wiosnę, dlatego warto zrobić sobie zapas na zimę. Lubczyk można suszyć, zamrażać lub kisić w słoiku.


Składniki:

  • 500 gramów lubczyku 
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Lubczyk przebrać, odrzucić grube gałązki, umyć i dokładnie osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym, tak aby pozbawić go wody. Liście wraz z młodymi gałązkami drobno pokroić, przełożyć do miski i wsypać sól, a następnie wymieszać. Można też listki zmiksować, ale wtedy powstanie pasta, która może zabarwić potrawę, np. rosół, dlatego ja polecam jednak pokrojony. Lubczyk z solą może chwilę postać, jak postoi z solą, puści sok i łatwiej będzie się upychał w słoikach. W tym czasie przygotować dwa słoiki, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Lubczyk upychać w słoikach, tak aby nie było powietrza, nadmiar soku można odlać, dobrze docisnąć. Na wierzch wlać 1,5 łyżki oliwy z oliwek, lub olej dobrego gatunku, wytrzeć brzegi słoika i zakręcić. Tak przygotowany lubczyk może stać w lodówce nawet rok, za każdym razem, gdy trochę zużyjemy, należy docisnąć i wyrównać powierzchnię łyżką i jeśli trzeba dolać oliwy. Można też nie dodawać oliwy, a słoik wstawić do zamrażarki i używać do zupy, lubczyk z solą, będzie łatwo wyjmować, nie będzie zamrożony na kość, a inne potrawy w zamrażarce nie przejdą jego aromatem. 

19 kwietnia 2024

Milky Way bez pieczenia

 Bardzo smaczne i proste ciasto bez pieczenia nazywane też Mleczną kanapką, to trzy warstwy herbatników przełożone pysznym kremem na bazie mleka w proszku i polane polewą czekoladową. Taki deser sprawdzi się na każdą okazję, a smakuje i dzieciom i dorosłym. Herbatniki mogą być kakaowe, białe, lub mieszane.



Składniki:

  • 180 ml mleka świeżego 3,2
  • 130 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mleka w proszku 
  • herbatniki 45 sztuk, zależy od wielkości formy


Polewa czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 100 ml śmietany 30%


Wykonanie:

Do wykonania kremu mlecznego potrzebny jest nam mikser, taki z końcówkami do ubijania. Mleko może być też 2%, ale lepiej 3,2% świeże wlać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, można dodać też pasty waniliowej, lub wanilii, mieszając zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia, mleko musi być zimne. Masło, lepiej jak jest w temperaturze pokojowej, ubić do białości, następnie dalej ubijać i dodawać po trochu zimnego mleka z cukrem. Cały czas ubijać, masa nie bardzo będzie chciała się łączyć, ale tak ma być. Mleko w proszku przesiać przez sitko, żeby pozbyć się grudek, nie nadaje się do kremu mleko granulowane, musi być zwykłe.  Gdy całe mleko dodamy już do masła, dalej ubijać i dodawać po trochu mleko w proszku. Krem zacznie nam się ładnie łączyć, zrobi się gładki i jednolity. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników, u mnie białe, na to wyłożyć połowę kremu, znowu warstwę herbatników kakaowych, pozostały krem rozsmarować i przykryć herbatnikami kakaowymi, lub białymi. Do naczynia wlać śmietankę podgrzać ją, ale nie gotować, czekoladę połamać na kawałki i mieszając rozpuścić w gorącej śmietanie. Polewą polać ciasto po wierzchu i wstawić do lodówki aby stężało. Ciasto Milky way jest bardzo smaczne i ładnie się kroi.


16 kwietnia 2024

Zupa gulaszowa

 Zupa gulaszowa to pyszne danie jednogarnkowe, idealne na obiad, ale też na ciepłą kolacje. Zupa treściwa i rozgrzewająca, z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i papryką, pikantna i gęsta. Tradycyjna zupa węgierska zagościła u nas na dobre, smakuje rewelacyjnie, dlatego często jest gotowana.



Składniki:

  • 800 gramów wołowiny bez kości 
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 3 pomidory
  • papryka ostra
  • pieprz
  • sól
  • kminek
  • liść laurowy
  • 600 gramów ziemniaków
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera


Wykonanie:

Mięso wołowe  najlepiej z łopatki, lub z udźca pokroić w kostkę. Warzywa:, marchew, pietruszkę, seler, paprykę najlepiej żółtą i czerwoną, obrać i pokroić w kostkę, taką większą. Na patelni rozgrzać smalec i na dużej mocy grzania obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka w którym będzie gotowała się zupa i wsypać od razu paprykę mieloną i wymieszać, wtedy papryka doda więcej aromatu. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i dodać marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę, wszystko chwilę smażyć i przełożyć na mięso, a następnie zalać czterema szklankami wody, dodać liść laurowy i wolno gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i dopiero teraz osolić do smaku, dolać wody jeśli zupa jest za gęsta, dodać kminek, paprykę ostrą i koncentrat pomidorowy, lub pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i gotować na wolnym grzaniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 30 minut.

11 kwietnia 2024

Klopsy z suszoną śliwką zawijane w boczek

 Pyszne, mielone klopsy, nadziewane suszoną śliwką, zawinięte w plaster boczku i pieczone w piekarniku, to pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Danie to sprawdzi się także na wszelkie uroczystości rodzinne typu święta, urodziny, komunie. Połączenie śliwki suszonej z mięsem mielonym idealnie się komponuje, dodatek boczku sprawi, że mięso nie wysuszy się podczas pieczenia, a boczek będzie chrupiący. Przepis jest bardzo prosty i dosyć szybki.


Składniki:

  • 800 gramów mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 8 plasterków boczku
  • 15 śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich

Wykonanie:

Mięso wieprzowe najlepiej zmielić sobie, może być łopatka lub karkówka. Bułkę namoczyć w wodzie. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajko, pokrojoną w drobną kosteczkę jedną cebulę, sól, pieprz do smaku, paprykę, musztardę i wyrobić na gładką masę. Klopsów może wyjść więcej, gdy zrobimy mniejsze, ja podzieliłam masę mięsną na osiem porcji. Każdą porcję mięsa nadziać suszoną śliwką, dokładnie zlepić, uformować okrągłego klopsa, a następnie owinąć go boczkiem. Przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować dno olejem i ułożyć klopsy tak, aby nie dotykały do siebie. Cebulę pokroić w kostkę i równomiernie rozłożyć miedzy klopsami. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w paski i wyłożyć na cebulę. Piekarnik nagrzać funkcja góra-dół. Klopsy przykryć pokrywą, lub folią aluminiową i piec 30 minut, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut do ładnego zrumienienia boczku. Klopsy można podać z ziemniaki, lub z ryżem, z dodatkiem sałatki.



7 kwietnia 2024

Sernik z kokosową kruszonką

Delikatny, aksamitny sernik z kruszonką kokosową to pyszne ciasto, takie na większą okazję i na zwykły dzień. Połączenie zrumienionego kokosu z serem daje niepowtarzalny, wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu sernik jest bardzo smaczny i inny niż pozostałe serniki. Przepis nie jest trudny, wymaga trochę pracy, ale smak ciasta nam to wynagrodzi.



Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 gramów cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 gramów masła

Ciasto kruche:
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka kokosowa:
  • 200 gramów wiórek kokosowych
  • 1 żółtko
  • 3 pełne łyżki masła

Wykonanie:
Najpierw z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać masło i posiekać nożem na drobną kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Przygotować formę do pieczenia 25 na 40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto równą warstwą. Z podanych składników zrobić kruszonkę, wiórki wsypać do miski, dodać żółtko i bardzo miękkie masło, palcami wymieszać wszystko i zagnieść kruszonkę. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i ubić mikserem, następnie ubijając dodawać miękkie masło i po łyżce sera. Do masy serowej dodać budyń w proszku i wymieszać. Ubić pianę z sześciu białek na sztywno, jedno białko zostanie nam od kruszonki, delikatnie wymieszać z masą serową i wyłożyć na ciasto kruche. Po wierzchu posypać sernik kruszonką kokosową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni funkcja góra-dół i piec 60 minut. Sernik  przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby kruszonka nam się nie spaliła za szybko.

3 kwietnia 2024

Bitki z indyka w sosie

 Soczyste Bitki z indyka w aksamitnym sosie, to pyszne, proste danie obiadowe, sycące i bardzo zdrowe. Można podać je na wiele sposobów z dodatkiem kaszy, klusków śląskich, czy ziemniaków, z ulubioną surówką, buraczkami, a nawet z kiszonym ogórkiem. Bitki można przygotować od razu na dwa dni, smakują tak samo.



Składniki:

  • 700 gramów piersi z indyka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry w poprzek włókien. Każdy plaster rozbić tłuczkiem do mięsa, najlepiej przez folię, żeby nie porozrywać mięsa. Na patelni rozgrzać tłuszcz, może być to olej, lub masło klarowane. Obie mąki zmieszać i panierować rozbite filety z każdej strony. Smażyć z obydwóch stron do zrumienienia, i odłożyć na półmisek. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną na pół plasterki. Bitki przełożyć do rondla i na wierzch dodać zrumienioną cebulę. Na patelnię wlać 1,5 szklanki wody, zagotować i zalać mięso. Wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym grzaniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolać wody, jeśli sosu zrobi się mało.