Lubczyk to roślina ogrodowa, bardzo łatwa w uprawie, a bardzo aromatyczna, świetnie nadaje się do przygotowywania zup, sosów, czy gulaszy. Dania przygotowane z dodatkiem lubczyku bardzo zyskują na smaku. Jest obowiązkowym dodatkiem do rosołu, czy zupy pomidorowej. Najwięcej aromatu posiada na wiosnę, dlatego warto zrobić sobie zapas na zimę. Lubczyk można suszyć, zamrażać lub kisić w słoiku.
Składniki:
- 500 gramów lubczyku
- 3 łyżki soli kamiennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Lubczyk przebrać, odrzucić grube gałązki, umyć i dokładnie osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym, tak aby pozbawić go wody. Liście wraz z młodymi gałązkami drobno pokroić, przełożyć do miski i wsypać sól, a następnie wymieszać. Można też listki zmiksować, ale wtedy powstanie pasta, która może zabarwić potrawę, np. rosół, dlatego ja polecam jednak pokrojony. Lubczyk z solą może chwilę postać, jak postoi z solą, puści sok i łatwiej będzie się upychał w słoikach. W tym czasie przygotować dwa słoiki, umyć je i wyparzyć razem z zakrętkami. Lubczyk upychać w słoikach, tak aby nie było powietrza, nadmiar soku można odlać, dobrze docisnąć. Na wierzch wlać 1,5 łyżki oliwy z oliwek, lub olej dobrego gatunku, wytrzeć brzegi słoika i zakręcić. Tak przygotowany lubczyk może stać w lodówce nawet rok, za każdym razem, gdy trochę zużyjemy, należy docisnąć i wyrównać powierzchnię łyżką i jeśli trzeba dolać oliwy. Można też nie dodawać oliwy, a słoik wstawić do zamrażarki i używać do zupy, lubczyk z solą, będzie łatwo wyjmować, nie będzie zamrożony na kość, a inne potrawy w zamrażarce nie przejdą jego aromatem.