Zalewajka bardzo smaczna i prosta zupa, kiedyś gotowana bardzo często. Niektórzy mówią na nią ,,biedna zupa", gdyż są to praktycznie ziemniaki zalane kiszonym żurem, okraszone słoniną, lub boczkiem, a nawet bez okrasy, ale zupa jest bardzo smaczna, zdrowa, rozgrzewająca, gotuję ją często w wersji na bogato, jak i taką biedną.
Składniki:
- 800 gramów ziemniaków
- 100 gramów wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 300 ml żuru
Wykonanie:
Ziemniaki na zalewajkę obrać, umyć i pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, pokrojoną marchewkę, nie musi jej być, ale to zawsze doda zupie smaku, zalać wodą tak, aby tylko przykryła ziemniaki, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, można dodać trochę kiełbasy, lub może być tylko słonina, wyłożyć na patelnię, lekko go wytopić, dodać cebulę, zrumienić i wlać do ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie wlać żur do smaku, ilość zależy jak jest kwaśny, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Zalewajki nie trzeba zagęszczać, zagęszczą ją ziemniaki i żurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz