Miodownik pyszne ciasto z miodem, przełożone kremem na bazie kaszy manny i kwaśnym dżemem porzeczkowym, dla złamania smaku. To jedno z najlepszych ciast, które ma tę zaletę, że można przygotować je wcześniej, gdyż jak postoi to nabiera smaku i jest mięciutkie. Ciasto proste do zrobienia, a przepis bardzo stary, wypróbowany przez wiele lat.
Składniki:
- 600 gramów mąki pszennej
- 70 gramów masła
- 200 gramów cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka sody
Masa:
- 3/4 l mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 gramów masła
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Masło podgrzać i jeszcze ciepłe ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając dodać miód, następnie śmietanę i jajka. Do ubitej masy dodawać po trochu dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i wszystko ubić. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać ubitą masę i zagnieść ciasto. Ciasto na miodownik jest miękkie i delikatne, podzielić je na trzy równe części. Przygotować formę 20 na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta na całej formie dociskając dłońmi. Piekarnik nagrzać góra-dół do 180 stopni i piec ciasto 18-20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwa placki. Do szklanki mleka wsypać kaszę manną, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać kaszę manną i wolno gotować 6 minut, cały czas mieszając. Gotową kaszę przykryć i zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać cały czas ucierając po łyżce zimną kaszę manną. Zimny placek posmarować cienko dżemem porzeczkowym, na to ułożyć łyżką połowę kremu, lekko rozsmarować, aby masa nie zmieszała się z kremem, przykryć drugim plackiem, znowu posmarować dżemem i na to krem i przycisnąć ostatnim plackiem. Miodownik najlepszy jest na drugi, lub trzeci dzień. Można polać go polewą czekoladową, lub posypać tylko cukrem pudrem.