Początek jesieni

7 lutego 2024

Ser twarogowy z suszonymi pomidorami

 Ser twarogowy z mleka ze sklepu z dodatkiem suszonych pomidorów, bardzo smaczny i co najważniejsze bardzo prosty do zrobienia. Taki ser idealnie nadaje się na kanapki, ale też można go podać jako przystawkę. Całe przygotowanie trwa tyle co gotowanie mleka, więc bardzo szybko możemy mieć serek własnej roboty. 



Składniki:

  • 2 litry mleka ( nie może być UHT)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów


Wykonanie:

Do garnka wlać mleko i zagotować. Pomidory odcedzić z oleju i pokroić w paseczki, lub w kostkę. Są specjalne pojemniki do robienia twarogu, takie małe miseczki z dziurkami, ale można sobie taką zrobić z pojemnika plastykowego robiąc w nim dziurki. Sprawdzi nam się też tu zwykłe sitko wyłożone gazą, lub płótnem. Omierzyć 50 ml octu, może być spirytusowy, lub jabłkowy. Gdy mleko zaczyna kipieć i podnosić się do góry dodać sól, wtedy wyłączyć grzanie, wlać ocet i dodać pomidory, lekko zamieszać. Odzieli nam się serwatka. Po dwóch minutach odcedzić twaróg od serwatki, można wybrać go łyżką cedzakową, lub przelać wszystko przez sitko wyłożone gazą. Powstały ser twarogowy przełożyć do naczynia z dziurkami, lub zostawić na sitku. Nie trzeba niczym obciążać, jak ser ostygnie jest gotowy do jedzenia. Sera z tej porcji wyszło 280 gramów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz