Pyszne roladki z piersi indyka z suszonymi morelami i żurawiną w sosie własnym, to danie które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Idealne na rodzinny obiad, czy święta, a w dodatku bardzo proste do wykonania. Takie roladki z chudego mięsa będą smakować zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
- 800-900 gramów piersi z indyka
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy ostrej
- kilka suszonych moreli
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
wykałaczki lub nić bawełniana
Wykonanie:
Pierś z indyka umyć i pokroić na plastry w poprzek włókien. Każdy kotlet rozbić tłuczkiem, można przez folię, aby nie rozerwać mięsa. Morele pokroić na większe paski. Każdy kotlet posmarować musztardą, z boku ułożyć trochę moreli i kilka owoców żurawiny i zwinąć w roladkę, a następnie spiąć wykałaczką, lub związać nicią bawełnianą. Każdą roladkę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć roladki, kładąc stroną z wykałaczką, zrumienić z każdej strony i odłożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić ją na pozostałym po smażeniu roladek tłuszczu, gdy cebula będzie rumiana, dodać obsmażone roladki i zalać je gotowaną wodą, tak aby były przykryte, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać trochę suszonej żurawiny, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno dusić, aż roladki będą miękkie. Roladki dusiły się 30 minut, podajemy je z dodatkiem ziemniaków, klusków śląskich, kaszą, a do tego ulubiona sałatka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz