Początek jesieni

23 lutego 2024

Rogaliki drożdżowe z musem jabłkowym

 

Pyszne, mięciutkie, rogaliki drożdżowe nadziewane musem jabłkowym, może też być dżem, lub galaretka, bardzo proste do zrobienia. Rogaliki najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też są dobre, idealne na podwieczorek, słodką przekąskę do szkoły, czy do pracy. Przepis jest na 18 sztuk, chociaż zależy to od wielkości rogali, mniejszych wyjdzie więcej.



Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 50 gramów cukru
  • 8 gramów suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 50 gramów masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 550 gramów mąki
  • 1 żółtko do posmarowania rogalików



Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, nie może być gorące tylko letnie, dodać 1 łyżeczkę cukru i drożdże, wszystko wymieszać. Do żółtek dodać cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy, ubić. Masło rozpuścić i przestudzić, musi być płynne, ale nie gorące. Do wyrośniętych drożdży dodać masło, ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Mąkę przesiać i dodawać po trochu wyrabiając dłonią, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i odchodziło od miski. Mąki może wyjść trochę mniej, lub więcej, zależy to od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypaną mąką, podzielić na 18 części. Każdą cześć ciasta rozwałkować na prostokąt, przy brzegu nałożyć trochę musu jabłkowego, przykryć ciastem, lekko przycisnąć brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło, nożem, lub radełkiem naciąć paski, ale nie do końca, tylko zostawić centymetr ciasta, następnie zwinąć  rogalik zaczynając od nadzienia i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Tak zawinąć wszystkie rogaliki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aby trochę podrosły. Do żółtka dodać dwie łyżki mleka, wymieszać i posmarować po wierzchu rogaliki. Piekarnik nagrzać góra-dół do 170 stopni, piec rogaliki do ładnego zrumienienia 25-30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz