Gulasz z żołądków drobiowych, kiedyś często gościł na stołach, był nawet uważany za rarytas, dziś przyrządzany rzadziej, a szkoda bo to danie bardzo smaczne i dosyć tanie. Żołądki w gulaszu są bardzo soczyste, delikatne i smaczne. Nie każdy może jest wielbicielem tego dania, ale warto go spróbować. Gulasz można wzbogacić dodatkiem pieczarek, lub papryki, marchewki. Moja wersja to żołądki w sosie własnym, proste i pyszne.
Składniki:
- 700-800 gramów żołądków
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować, zebrać z wierzchu pianę, zmniejszyć grzanie do minimum, dodać liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i wolno gotować pod przykryciem. Gdy żołądki będą miękkie, wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie włożyć do rondla. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, posiekany ząbek czosnku i lekko ją zrumienić, pod koniec posypać papryką słodką i przełożyć całość do żołądków. Z mąki i tłuszczu zrobić złotą zasmażkę, dolać zimnego wywaru z gotowania żołądków, mieszać cały czas podgrzewając, aż zrobi nam się aksamitny sos. Sosem zalać żołądki, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Gulasz podawać z kaszą, ryżem, lub ziemniakami z dodatkiem surówki, lub kiszonym ogórkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz