Pieczone, chrupiące, pyszne domowe chipsy z ziemniaków. Ziemniaki mają mało kalorii, a wiele witamin i mikroelementów. Pieczone w piekarniku są zdrowsze, gdyż nie zawierają dużo tłuszczu, można usmażyć też je na patelni, ale będą wtedy bardziej kaloryczne. Chipsy z ziemniaków to zdrowa przekąska, którą z chęcią zjedzą dzieci i dorośli, a przepis jest bardzo prosty, potrzebne tylko ziemniaki, odrobina oleju i sól.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- oliwa, lub olej
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki obrać umyć i pokroić w jednomilimetrowe plasterki, można użyć krajalnicy do warzyw. Plasterki ziemniaków osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Formę do pieczenia chipsów wyłożyć papierem, posmarować go lekko pędzelkiem oliwą. Ułożyć plasterki ziemniaków jeden obok drugiego, wtedy szybciej się upieką i będą chrupiące. Ziemniaki posmarować dokładnie po wierzchu oliwą, lub olejem, tak aby każdy plasterek był pokryty i posypać solą morską, lub kamienną. Piekarnik nagrzać do 200 stopni funkcja grzania góra-dół i piec je 7-15 minut, aż będą złote i chrupiące. Wyjąć i zostawić, aby chipsy ostygły. Chipsy można przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, lub papryką.