Zupę ogórkową najczęściej gotuję z ziemniakami, ale dziś zapraszam na zupę ogórkową z ryżem. Polecam spróbować, jeśli ktoś nie zna tego połączenia, zupa jest bardzo dobra i sycąca. Ugotowana na wywarze mięsa z indyka, z dodatkiem warzyw, zaprawiona śmietaną, aromatyczna, chętnie zjedzą ją nawet dzieci. Ryż gotuję oddzielnie, a potem dodaję do zupy, można też dodać ryż na talerze i polać zupą.
Składniki:
- 400 gramów mięsa z kością z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 150 gramów ryżu
- 4-5 kiszonych ogórków
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1,5 l wody
- sól
Wykonanie:
Mięso z indyka, lub może być z kurczaka, a nawet żeberka wieprzowe, umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać włoszczyznę, umyć, pietruszkę przekroić i dodać do zupy. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach, i po chwili dodać do garnka. Ogórki kiszone razem ze skórą zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gdy mięso będzie prawie miękkie dodać do zupy. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić zupę do smaku solą, jeśli mało kwaśna dolać trochę soku z ogórków. Do zupy dodać ryż, zaprawić śmietaną tzn. do śmietany dodać trochę zupy, wymieszać i wlać wszystko do garnka. Na koniec zupę posypać posiekanym koperkiem. Zupy nie trzeba zagęszczać mąką, ryż zagęści ją sam.
Super przepis fajna zupa ogórkowa z ryżem pozdrawiam
OdpowiedzUsuń