Początek jesieni

4 stycznia 2024

Pasta jajeczna z mozzarellą

Pasta z jajek to pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa, którego głównym składnikiem są jajka ugotowane na twardo z różnymi dodatkami, dziś z serem mozzarella. Można dodać też inne składniki, robię pastę z dodatkiem sera żółtego, wędzonej ryby, ogórka kiszonego, wszystko zależy od tego co lubimy. Pastę robi się bardzo szybko, najdłużej gotują się i studzą jajka.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 1duża kulka mozzarelli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie pasty zaczynamy od ugotowania jajek, można zrobić to rano, a po obiedzie przygotować pastę. Zimne jajka obrać i pokroić w kosteczkę, zetrzeć na tarce, lub ugnieść widelcem. Ser mozzarellę odsączyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych otworach, można też pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miseczki, trochę szczypiorku zostawić do dekoracji pasty. Majonez wymieszać z musztardą, dodać trochę soli i pieprzu, powstały sos dodać do masy jajecznej, wymieszać i doprawić do smaku jeśli trzeba. Po wierzchu posypać szczypiorkiem. Pastę przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu.


2 komentarze:

  1. Zamiast dekorować masę jajecznicy-serową szczypiorkiem, dekorowałam nim kanapki…🙂 pozdrawiam życząc miłego dnia…🍀🌺😊

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie wypróbuję przepis, bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń