Pasta z jajek to pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa, którego głównym składnikiem są jajka ugotowane na twardo z różnymi dodatkami, dziś z serem mozzarella. Można dodać też inne składniki, robię pastę z dodatkiem sera żółtego, wędzonej ryby, ogórka kiszonego, wszystko zależy od tego co lubimy. Pastę robi się bardzo szybko, najdłużej gotują się i studzą jajka.
Składniki:
- 5 jajek
- 1duża kulka mozzarelli
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Przygotowanie pasty zaczynamy od ugotowania jajek, można zrobić to rano, a po obiedzie przygotować pastę. Zimne jajka obrać i pokroić w kosteczkę, zetrzeć na tarce, lub ugnieść widelcem. Ser mozzarellę odsączyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych otworach, można też pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miseczki, trochę szczypiorku zostawić do dekoracji pasty. Majonez wymieszać z musztardą, dodać trochę soli i pieprzu, powstały sos dodać do masy jajecznej, wymieszać i doprawić do smaku jeśli trzeba. Po wierzchu posypać szczypiorkiem. Pastę przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu.
Zamiast dekorować masę jajecznicy-serową szczypiorkiem, dekorowałam nim kanapki…🙂 pozdrawiam życząc miłego dnia…🍀🌺😊
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję przepis, bardzo apetycznie wygląda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń