Początek jesieni

9 stycznia 2024

Pankejki

 Pankejki to rodzaj placuszków robionych w amerykańskim stylu. Są pyszne, puszyste, delikatne, można podać je polane miodem,  lub z dżemem, a nawet z owocami. Takie pankejki są szybkie do zrobienia, tak że sprawdzą się na śniadanie nie tylko dla dzieci. Można też podać je na podwieczorek z ulubionymi dodatkami, lub same bez niczego. Przepis jest z jednego jajka, tak że w prosty sposób można zrobić z podwójnej, czy potrójnej porcji.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki około
  • miód, dżem, owoce, cukier puder



Wykonanie:

Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką do ciasta, można zrobić to za pomocą miksera, masa musi być gładka. Następnie dodać proszek do pieczenia i po trochu mieszając dosypywać mąkę. Mąki można dodać więcej, lub mniej, nie jest to zawsze 3/4 szklanki. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż ciasto będzie odpowiednio gęste, nie za rzadkie, musi stawiać lekki opór w czasie mieszania. Pankejki smażymy na patelni bez tłuszczu, można najwyżej przed pierwszym smażeniem posmarować lekko ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Patelnię nagrzać na średnim grzaniu, nie może być za gorąca, gdyż pankejki się spalą. Ciasto nabierać łyżką i kłaść małe porcje, jedna łyżka to jeden placek, smażyć chwilę, aż pokarzą się pęcherzyki na powierzchni pankejków, wtedy delikatnie odwracamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gorące pankejki podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Pankejków wyszło z tej porcji 12 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz