Początek jesieni

15 stycznia 2024

Gołąbki z ryżem i grzybami

 Gołąbki znane są najbardziej z ryżem i z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, świetną alternatywą ich są gołąbki nadziewane ryżem i suszonymi grzybami, mniej znane, ale bardzo smaczne i aromatyczne. Mogą jeść je osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa. Takie gołąbki w niektórych regionach naszego kraju podawane są na Wigilię. Przygotowanie ich jest bardzo proste, mogą być podane w sosie grzybowym, lub pieczone w piekarniku.



Składniki:

  • 1 główka kapusty 
  • 60 gramów grzybów suszonych
  • 1 szklanka ryżu
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia grzyby suszone opłukać i zalać zimną wodą, aby się namoczyły. Rano grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, gdy będą miękkie, odcedzić, wywar zachować, a grzyby bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić ją na maśle, a po kilku minutach dodać posiekane grzyby i wszystko przesmażyć. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, dodać przesmażone grzyby, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć liście i obciąć zgrubienia. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać formując gołąbki. Gołąbki układać ciasno w dużym rondlu, na dno położyć kilka porwanych liści z kapusty, zalać je wodą pozostałą z gotowania grzybów, można dodać kilka pokrojonych grzybów i zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, wolno gotować pod przykryciem 40-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Jeśli sos się wygotuje, można uzupełnić go wodą, lub bulionem. Grzyby suszone można zastąpić pieczarkami, ale aromat już nie będzie taki sam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz