Początek jesieni

29 stycznia 2024

Wątróbka smażona

 Wątróbka drobiowa bardzo delikatna i smaczna, a na dodatek bardzo szybka do zrobienia, to pomysł na obiad dla zabieganych i nie tylko. Jedni za nią przepadają, a inni nienawidzą, moja rodzina ją bardzo lubi. Danie proste do zrobienia, ale są pewne niuanse dzięki którym wątróbka będzie pyszna. Wątróbkę podaję zazwyczaj z ziemniakami, lub z chlebem z dodatkiem kiszonego ogórka.



Składniki:

  • 500 gramów wątróbki z kurczaka, lub z indyka
  • 3 cebule
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • szczypta papryki słodkiej
  • pieprz
  • olej lub smalec

Wykonanie:

 Wątróbka aby była delikatna i pyszna trzeba trzymać się kilku zasad: cebulę usmażyć wcześniej, gdyż dusi się ona dużo dłużej niż wątróbka, a wątróbkę trzeba nakłuć w kilu miejscach, i soli się potrawę na końcu. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać cebulę i dusić ją kilkanaście minut, aż zmięknie i zrobi się lekko rumiana, lekko posolić, dodać szczyptę papryki, mieszając co chwilę, następnie zdjąć ją z patelni i odłożyć na bok. Wątróbkę dokładnie obrać z błonek, żyłek, większe kawałki można przekroić i  umyć, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, nakłuć w kilu miejscach szpikulcem, lub widelcem. Każdy kawałek panierować z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz nie może być za gorący, na średnim grzaniu, nie może być też go dużo, gdyż jest zasada, że jak mniej tłuszczu, to mniej strzela wątróbka. Gdy tłuszcz nagrzany dodać wątróbkę, ale tak aby stykała się z dnem patelni, nie może być jej dużo, gdyż wtedy zrobi nam się sos, smażyć po około dwie - trzy minuty z każdej strony, aż będzie rumiana, jeśli mamy dużo wątróbki  smażyć w kilku porcjach. Do usmażonej wątróbki dodać cebulę, teraz dopiero osolić, tak około pół łyżeczki, gdy osolimy wcześniej zrobi nam się twarda, dodać pieprz do smaku, wszystko jeszcze chwilę podgrzewać i podawać od razu.

24 stycznia 2024

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupę ogórkową najczęściej gotuję z ziemniakami, ale dziś zapraszam na zupę ogórkową z ryżem. Polecam spróbować, jeśli ktoś nie zna tego połączenia, zupa jest bardzo dobra i sycąca. Ugotowana na wywarze mięsa z indyka, z dodatkiem warzyw, zaprawiona śmietaną, aromatyczna, chętnie zjedzą ją nawet dzieci. Ryż gotuję oddzielnie, a potem dodaję do zupy, można też dodać ryż na talerze i polać zupą.



Składniki: 

  • 400 gramów mięsa z kością z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 150 gramów ryżu
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1,5 l wody
  • sól

Wykonanie:

Mięso z indyka, lub może być z kurczaka, a nawet żeberka wieprzowe, umyć, zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Obrać włoszczyznę, umyć, pietruszkę przekroić i dodać do zupy. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach, i po chwili dodać do garnka. Ogórki kiszone razem ze skórą zetrzeć na tarce o dużych oczkach i gdy mięso będzie prawie miękkie dodać do zupy. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić zupę do smaku solą, jeśli mało kwaśna dolać trochę soku z ogórków. Do zupy dodać ryż, zaprawić śmietaną tzn. do śmietany dodać trochę zupy, wymieszać i wlać wszystko do garnka. Na koniec zupę posypać posiekanym koperkiem. Zupy nie trzeba zagęszczać mąką, ryż zagęści ją sam.




17 stycznia 2024

Pyzy z mięsem mielonym

 Pyzy nadziewane mięsem mielonym to pyszne danie, które gości na polskich stołach od dawna. Pyzy zrobione są z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, a nadzienie z surowego mięsa mielonego z dodatkiem cebuli i przypraw. Danie proste, bardzo smaczne, treściwe, a także tanie. 


Składniki:

  • 1kg ziemniaków surowych
  • 500 gramów ziemniaków ugotowanych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • 350 gramów mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz

Do polania:
  • 1 cebula
  • 150 gramów boczku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wyłożyć na gęste sitko i zostawić, aby sok spłynął i oddzielił się krochmal. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na tłuszczu, dodać do mielonego mięsa, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Ziemniaki ugotowane zmielić, lub przetrzeć przez praskę. Ziemniaki surowe odcisnąć, najlepiej za pomocą gazy, czy płótna, aż masa będzie sucha. Sok nam nie będzie potrzebny. Połączyć ziemniaki surowe odciśnięte, ze zmielonymi, dodać krochmal, mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać na gładką masę. Z ciasta  lepić na dłoni mały placek, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia, lub zrobić kulki z mięsa, zlepić, formować okrągłe pyzy, które układać na deseczce posypanej mąką. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać pyzy, jak wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10-15 minut. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać pokrojonym i stopionym boczkiem z cebulą. 


15 stycznia 2024

Gołąbki z ryżem i grzybami

 Gołąbki znane są najbardziej z ryżem i z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, świetną alternatywą ich są gołąbki nadziewane ryżem i suszonymi grzybami, mniej znane, ale bardzo smaczne i aromatyczne. Mogą jeść je osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa. Takie gołąbki w niektórych regionach naszego kraju podawane są na Wigilię. Przygotowanie ich jest bardzo proste, mogą być podane w sosie grzybowym, lub pieczone w piekarniku.



Składniki:

  • 1 główka kapusty 
  • 60 gramów grzybów suszonych
  • 1 szklanka ryżu
  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz




Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia grzyby suszone opłukać i zalać zimną wodą, aby się namoczyły. Rano grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, gdy będą miękkie, odcedzić, wywar zachować, a grzyby bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić ją na maśle, a po kilku minutach dodać posiekane grzyby i wszystko przesmażyć. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, dodać przesmażone grzyby, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć liście i obciąć zgrubienia. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawijać formując gołąbki. Gołąbki układać ciasno w dużym rondlu, na dno położyć kilka porwanych liści z kapusty, zalać je wodą pozostałą z gotowania grzybów, można dodać kilka pokrojonych grzybów i zagotować, zmniejszyć grzanie do minimum, wolno gotować pod przykryciem 40-60 minut, aż kapusta będzie miękka. Jeśli sos się wygotuje, można uzupełnić go wodą, lub bulionem. Grzyby suszone można zastąpić pieczarkami, ale aromat już nie będzie taki sam.

9 stycznia 2024

Pankejki

 Pankejki to rodzaj placuszków robionych w amerykańskim stylu. Są pyszne, puszyste, delikatne, można podać je polane miodem,  lub z dżemem, a nawet z owocami. Takie pankejki są szybkie do zrobienia, tak że sprawdzą się na śniadanie nie tylko dla dzieci. Można też podać je na podwieczorek z ulubionymi dodatkami, lub same bez niczego. Przepis jest z jednego jajka, tak że w prosty sposób można zrobić z podwójnej, czy potrójnej porcji.



Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki około
  • miód, dżem, owoce, cukier puder



Wykonanie:

Do miseczki wbić jajko, dodać cukier, mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką do ciasta, można zrobić to za pomocą miksera, masa musi być gładka. Następnie dodać proszek do pieczenia i po trochu mieszając dosypywać mąkę. Mąki można dodać więcej, lub mniej, nie jest to zawsze 3/4 szklanki. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż ciasto będzie odpowiednio gęste, nie za rzadkie, musi stawiać lekki opór w czasie mieszania. Pankejki smażymy na patelni bez tłuszczu, można najwyżej przed pierwszym smażeniem posmarować lekko ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem. Patelnię nagrzać na średnim grzaniu, nie może być za gorąca, gdyż pankejki się spalą. Ciasto nabierać łyżką i kłaść małe porcje, jedna łyżka to jeden placek, smażyć chwilę, aż pokarzą się pęcherzyki na powierzchni pankejków, wtedy delikatnie odwracamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gorące pankejki podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Pankejków wyszło z tej porcji 12 sztuk.

4 stycznia 2024

Pasta jajeczna z mozzarellą

Pasta z jajek to pyszny i zdrowy dodatek do pieczywa, którego głównym składnikiem są jajka ugotowane na twardo z różnymi dodatkami, dziś z serem mozzarella. Można dodać też inne składniki, robię pastę z dodatkiem sera żółtego, wędzonej ryby, ogórka kiszonego, wszystko zależy od tego co lubimy. Pastę robi się bardzo szybko, najdłużej gotują się i studzą jajka.



Składniki:

  • 5 jajek
  • 1duża kulka mozzarelli
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Przygotowanie pasty zaczynamy od ugotowania jajek, można zrobić to rano, a po obiedzie przygotować pastę. Zimne jajka obrać i pokroić w kosteczkę, zetrzeć na tarce, lub ugnieść widelcem. Ser mozzarellę odsączyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych otworach, można też pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Wszystko przełożyć do miseczki, trochę szczypiorku zostawić do dekoracji pasty. Majonez wymieszać z musztardą, dodać trochę soli i pieprzu, powstały sos dodać do masy jajecznej, wymieszać i doprawić do smaku jeśli trzeba. Po wierzchu posypać szczypiorkiem. Pastę przechowywać w lodówce w zamkniętym naczyniu.


2 stycznia 2024

Makaron z kurczakiem

 Makaron z kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym, to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Makaron najlepiej gruby, mogą być świderki, kokardki, rurki, tagliatelle, taki jaki lubimy. Danie jest gęste, sycące, pełne aromatu, można przygotować je o każdej porze roku. Makaron z kurczakiem to bardzo proste danie, które może przygotować każdy.



Składniki:

  • 400 gramów makaronu rurki
  • 1 pierś z kurczaka 400 gramów
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 50 gramów sera startego parmezanu
  • 50 gramów sera żółtego 
  • sól
  • pieprz 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta curry
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 pomidor
  • zielona tatka pietruszki
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Do naczynia wlać olej, dodać oregano, paprykę, curry, trochę pieprzu, wymieszać i dodać mięso pokrojone z kurczaka, dokładnie obtoczyć je w marynacie i zostawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać i wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony mieszając. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso się lekko zrumieni, dodać przeciśnięty czosnek, sól do smaku, wlać śmietankę i całość dusić kilka minut, aż mięso będzie miękkie,  pod koniec dodać parmezan, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dodać trochę wody, rosołu lub śmietany. Makaron odcedzić z wody, wyłożyć na talerze, na wierzch dodać sos, pokrojone cząstki pomidora, posypać startym żółtym serem i zieloną natką pietruszki. Można też do odcedzonego z wody makaronu dodać sos, wymieszać i podawać posypany natką pietruszki.