Początek jesieni

13 grudnia 2023

Masa makowa

 Jak zrobić pyszną masę makową, taką jak kiedyś robiły nasze mamy i babcie? To całkiem proste, wystarczy kupić mak niebieski suchy i odpowiednio go przygotować. Masy makowe są teraz gotowe  w sprzedaży, ale zrobiona sobie jest o wiele smaczniejsza i bez zbędnych konserwantów, więc dużo zdrowsza. Potrzebna jest tylko maszynka do mielenia mięsa, gdyż mak trzeba zmielić.

Składniki:

  • 250 gramów maku suchego
  • 250 gramów cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 50 gramów masła
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów orzechów
  • 1 łyżkę smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 gramów bakalii



Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia mak opłukać, zalać zimną wodą, tak aby wystawała ponad mak 3 cm. Rano mak zagotować, jeśli wody jest mało to dolać, zostawić aby ostygł. Wyłożyć mak na gęste sitko i dokładnie odcedzić. Mak zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy dosypując po trochu cukier. Rodzynki namoczyć w wodzie, a orzechy drobno posiekać, pokroić także bakalie: mogą być suszone śliwki, morele, daktyle, żurawina, takie jakie lubimy, lub zamiast bakalii dodać więcej rodzynek. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać miód jak się rozpuści wkładamy mak i mieszając smażymy 5 minut. Dodać kaszę manną, aromat migdałowy wymieszać i dodać n bakalie. Masę makową zostawić, gdy będzie zimna ubić białko  na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, ale zrobić to przed dodawaniem masy do ciasta. Masę makową można wykorzystać do ciasta drożdżowego, ale też do seromakowca, czy biszkoptu.



2 komentarze:

  1. Mniam, mniam..bardzo lubię.. DOBRYCH Świąt!!!:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię dokładnie tak samo mak tylko nigdy nie dodawałam kaszy.Taki mak maja rodzina lubi z łazankami na wigilię.

    OdpowiedzUsuń