Jak zrobić pyszną masę makową, taką jak kiedyś robiły nasze mamy i babcie? To całkiem proste, wystarczy kupić mak niebieski suchy i odpowiednio go przygotować. Masy makowe są teraz gotowe w sprzedaży, ale zrobiona sobie jest o wiele smaczniejsza i bez zbędnych konserwantów, więc dużo zdrowsza. Potrzebna jest tylko maszynka do mielenia mięsa, gdyż mak trzeba zmielić.
Składniki:
- 250 gramów maku suchego
- 250 gramów cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kaszy manny
- 50 gramów masła
- 2 białka jaj
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów orzechów
- 1 łyżkę smażonej skórki pomarańczowej
- 50 gramów bakalii
Wieczorem poprzedniego dnia mak opłukać, zalać zimną wodą, tak aby wystawała ponad mak 3 cm. Rano mak zagotować, jeśli wody jest mało to dolać, zostawić aby ostygł. Wyłożyć mak na gęste sitko i dokładnie odcedzić. Mak zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy dosypując po trochu cukier. Rodzynki namoczyć w wodzie, a orzechy drobno posiekać, pokroić także bakalie: mogą być suszone śliwki, morele, daktyle, żurawina, takie jakie lubimy, lub zamiast bakalii dodać więcej rodzynek. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać miód jak się rozpuści wkładamy mak i mieszając smażymy 5 minut. Dodać kaszę manną, aromat migdałowy wymieszać i dodać n bakalie. Masę makową zostawić, gdy będzie zimna ubić białko na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, ale zrobić to przed dodawaniem masy do ciasta. Masę makową można wykorzystać do ciasta drożdżowego, ale też do seromakowca, czy biszkoptu.
Mniam, mniam..bardzo lubię.. DOBRYCH Świąt!!!:):)
OdpowiedzUsuńRobię dokładnie tak samo mak tylko nigdy nie dodawałam kaszy.Taki mak maja rodzina lubi z łazankami na wigilię.
OdpowiedzUsuń