Początek jesieni

8 grudnia 2023

Krem mleczny do ciast

 Krem mleczny idealny do przełożenia różnych ciast: piernika, biszkoptu, a także gotowych herbatników kakaowych, a nawet wafli. Krem jest pyszny, gładki, nie rozwarstwia się, każdemu się uda, nawet osobom zaczynającym przygodę z pieczeniem. Można też wykorzystać go do deserów z dodatkiem owoców i biszkoptów. Zapraszam na sprawdzony przepis!



Składniki:

  • 180 ml mleka świeżego 3,2
  • 130 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mleka w proszku 


Wykonanie:

Do wykonania kremu mlecznego potrzebny jest nam mikser, taki z końcówkami do ubijania. Mleko może być też 2%, ale lepiej 3,2% świeże wlać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, można dodać też pasty waniliowej, lub wanilii, mieszając zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia, mleko musi być zimne. Masło, lepiej jak jest w temperaturze pokojowej, ubić do białości, następnie dalej ubijać i dodawać po trochu zimnego mleka z cukrem. Cały czas ubijać, masa nie bardzo będzie chciała się łączyć, ale tak ma być. Mleko w proszku przesiać przez sitko, żeby pozbyć się grudek, nie nadaje się do kremu mleko granulowane, musi być zwykłe.  Gdy całe mleko dodamy już do masła, dalej ubijać i dodawać po trochu mleko w proszku. Krem zacznie nam się ładnie łączyć, zrobi się gładki i jednolity. Takim kremem możemy przełożyć ciasto, idealnie komponuje się z piernikiem, ale pasuje do każdego ciasta. Kremu wystarcza do przełożenia dwóch warstw herbatników (44 sztuki) w formie 20 na 40 cm.

1 komentarz: