Początek jesieni

19 grudnia 2023

Sałatki świąteczne

 Przepisy na Sałatki, które sprawdzą się na święta, uroczystości, ale też na zwykły dzień. Przepisy są sprawdzone, chociaż sałatki mają to do siebie, że każdy może doprawić je ulubioną przyprawą, lub pominąć dodatek, który nam przeszkadza. Majonez robię sama, polecam go zrobić, robi się szybko i jest bez zbędnych konserwantów. Moje sałatki to Jarzynowa, z Brokułem, z Pora, z Kurczakiem i Gyros.


Sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por biała część
  • 5 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duże jabłko
  • 3 ziemniaki
  • majonez
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
    Wykonanie:

Warzywa marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą, lekko osolić i ugotować aż będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Jajka ugotować na twardo, a groszek odcedzić z zalewy na sitku. Zimne warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone  pokroić w drobną kostkę razem ze skórką, odkroić tylko twarde końcówki, włożyć na sitko i zostawić, aby trochę się osuszyły. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić obrane i zimne jajka. Por tylko białą część pokroić w kostkę, wyłożyć na sitko i polać wrzątkiem. Można zamiast pora dodać cebulę. Wszystkie pokrojone  warzywa przełożyć do salaterki, dodać odcedzony groszek, lekko oprószyć pieprzem i solą. Do majonezu dodać musztardę, wymieszać i połączyć z sałatką jarzynową. Ilość majonezu zależy jaką sałatkę lubimy, dodaję około sześć łyżek. Na koniec spróbować, doprawić, nie przesadzać jednak z przyprawami, gdyż sałatka jak trochę postoi nabiera smaku. Majonez polecam zrobić sobie, przepis Majonez domowy

Sałatka z brokułem


Składniki:

  • 500 gramów brokułów
  • 200 gramów sera Feta
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody, gotujemy na wpół miękko, aby brokuł pozostał w całości. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, w taką samą kostkę kroimy też ser Feta. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Nasiona słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i chwilę podgrzewamy, mieszając cały czas, aby słonecznik się nie spalił. Sałatkę układamy na półmisku lub w salaterce. Na dno wykładamy brokuł, potem część ananasa, część kukurydzy, fetę, pozostały ananas i kukurydza. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i polewamy sosem sałatkę. Na wierzchu sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy brokułem i kukurydzą.

Sałatka z pora

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży por
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 6 jajek
  • 1-2 jabłka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo. Por oczyścić, odciąć zielone liście, dokładnie umyć i pokroić w kostkę, następnie posypać solą i odrobiną cukru, wymieszać i zostawić. Kukurydzę odcedzić z zalewy, zostawić na sitku, aby trochę się wysuszyła. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę tak jak ogórki. Do sałatki dodać jajka, pokrojony por i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka pyszna jest sama, ale też jako dodatek do wędliny.

Sałatka z kurczaka



Składniki:

  • Pierś z kurczaka lub udka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
  • 1 biała część pora
  • 1 mała cebula
  • pieprz
  • sól
  • majonez

Wykonanie:
Pierś z kurczaka wymyć, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, osolić i ugotować. Jeśli mamy mięso z rosołu ugotowane, przygotowanie sałatki jest dużo szybsze. Odcedzamy kukurydzę i ananasa z zalewy. Mięso kroimy w kostkę 0.5 cm/ 0,5 cm, tak samo kroimy ananasa. Paprykę, cebulę, por, ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę. Wszystko włożyć do salaterki dodać majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę udekorować, tu prosta dekoracja z papryki i pora, wstawić do lodówki aby smaki się połączyły. Sałatka z kurczaka z papryką i ananasem gotowa.

Gyros


Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska mała
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • przyprawa do gyrosa
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki lub w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso nabrało smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony, obracając je, zmniejszyć grzanie i chwilę poddusić, zostawić aby wystygło. Kapustę pekińską oczyścić z nadpsutych liści jeśli trzeba, umyć i pokroić w drobne paseczki. Paprykę wydrążyć z nasion, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Przygotować salaterkę, najlepiej przezroczystą, gdyż sałatka gyros jest warstwowa, wtedy najlepiej się prezentuje. Na dno wykładamy połowę mięsa, przykrywamy kapustą, teraz smarujemy 2 łyżkami majonezu i ketchupem. Następna warstwa to połowa kukurydzy, ogórków, papryki i cebuli. Znowu powtarzamy: układamy pozostałe mięso z kurczaka, na to kapustę, smarujemy majonezem i ketchupem, dajemy kukurydzę, paprykę, ogórki i cebulę. 

15 grudnia 2023

Uszka z grzybami wigilijne

 Uszka z grzybami jako dodatek do barszczu czerwonego warto zrobić sobie, chociaż w sklepach jest ich duży wybór, jednak na ten wyjątkowy wieczór raz w roku warto się potrudzić, a smak jest niepowtarzalny. W lepieniu uszek mogą pomóc nam domownicy, spędzimy wtedy razem trochę czasu. Farsz jest z grzybów suszonych mieszanych, my sami zbieramy i suszymy grzyby, chociaż można kupić je bez problemu. 


Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklana wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli



Farsz do uszek:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła


Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia grzyby suszone umyć i zalać wodą, zostawić na noc aby się namoczyły i zmiękły. Rano grzyby ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły, około 20 minut, aż będą miękkie. Grzyby odcedzić, drobniutko posiekać, można zmielić je przez maszynkę, ale posiekane są lepsze. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i udusić na złoto cebulę, dodać posiekane grzyby, mieszając smażyć chwilę, dodać sól i pieprz, doprawić na ostro, inaczej uszka będą mdłe. Do farszu dodać bułkę tartą wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać żółtko i wymieszać. Zagnieść ciasto na uszka: mąkę przesiać na stolnicę, 1/4 szklanki wody zagotować, wlać do mąki i wymieszać, dodać olej, sól i wyrabiając ciasto dłońmi dolewać pozostałą zimną wodę. Ciasto wyrobione jest miękkie, elastyczne, odchodzi od dłoni, zostawić je przykryte ściereczką, aby chwilę odpoczęło. Ciasto podzielić na dwie części, jedną cześć rozwałkować cienko, lekko podsypując mąką, wycinać kieliszkiem kółka, lub pokroić w kwadraty. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Na każde kółko nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić, a potem zlepić dwa końce razem formując małe uszka. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i na wrzątek wrzucać partiami uszka, gdy wypłyną do wierzchu zmniejszyć grzanie i wolno gotować 2 minuty, a następnie odcedzić je na sicie. Uszka z grzybami można przygotować wcześniej i zamrozić, ja do mrożenia zawsze gotuję je minutę, a potem wkładam do zimnej wody i studzę chwilę, rozkładam na tacy aby obeschły i wkładam do woreczków i zamrażam. Z tej porcji wyszło 70 uszek.

13 grudnia 2023

Masa makowa

 Jak zrobić pyszną masę makową, taką jak kiedyś robiły nasze mamy i babcie? To całkiem proste, wystarczy kupić mak niebieski suchy i odpowiednio go przygotować. Masy makowe są teraz gotowe  w sprzedaży, ale zrobiona sobie jest o wiele smaczniejsza i bez zbędnych konserwantów, więc dużo zdrowsza. Potrzebna jest tylko maszynka do mielenia mięsa, gdyż mak trzeba zmielić.

Składniki:

  • 250 gramów maku suchego
  • 250 gramów cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 50 gramów masła
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów orzechów
  • 1 łyżkę smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 gramów bakalii



Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia mak opłukać, zalać zimną wodą, tak aby wystawała ponad mak 3 cm. Rano mak zagotować, jeśli wody jest mało to dolać, zostawić aby ostygł. Wyłożyć mak na gęste sitko i dokładnie odcedzić. Mak zmielić przez maszynkę do mięsa dwa razy dosypując po trochu cukier. Rodzynki namoczyć w wodzie, a orzechy drobno posiekać, pokroić także bakalie: mogą być suszone śliwki, morele, daktyle, żurawina, takie jakie lubimy, lub zamiast bakalii dodać więcej rodzynek. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać miód jak się rozpuści wkładamy mak i mieszając smażymy 5 minut. Dodać kaszę manną, aromat migdałowy wymieszać i dodać n bakalie. Masę makową zostawić, gdy będzie zimna ubić białko  na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, ale zrobić to przed dodawaniem masy do ciasta. Masę makową można wykorzystać do ciasta drożdżowego, ale też do seromakowca, czy biszkoptu.



8 grudnia 2023

Krem mleczny do ciast

 Krem mleczny idealny do przełożenia różnych ciast: piernika, biszkoptu, a także gotowych herbatników kakaowych, a nawet wafli. Krem jest pyszny, gładki, nie rozwarstwia się, każdemu się uda, nawet osobom zaczynającym przygodę z pieczeniem. Można też wykorzystać go do deserów z dodatkiem owoców i biszkoptów. Zapraszam na sprawdzony przepis!



Składniki:

  • 180 ml mleka świeżego 3,2
  • 130 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów mleka w proszku 


Wykonanie:

Do wykonania kremu mlecznego potrzebny jest nam mikser, taki z końcówkami do ubijania. Mleko może być też 2%, ale lepiej 3,2% świeże wlać do garnka dodać cukier i cukier waniliowy, można dodać też pasty waniliowej, lub wanilii, mieszając zagotować i zostawić do całkowitego wystudzenia, mleko musi być zimne. Masło, lepiej jak jest w temperaturze pokojowej, ubić do białości, następnie dalej ubijać i dodawać po trochu zimnego mleka z cukrem. Cały czas ubijać, masa nie bardzo będzie chciała się łączyć, ale tak ma być. Mleko w proszku przesiać przez sitko, żeby pozbyć się grudek, nie nadaje się do kremu mleko granulowane, musi być zwykłe.  Gdy całe mleko dodamy już do masła, dalej ubijać i dodawać po trochu mleko w proszku. Krem zacznie nam się ładnie łączyć, zrobi się gładki i jednolity. Takim kremem możemy przełożyć ciasto, idealnie komponuje się z piernikiem, ale pasuje do każdego ciasta. Kremu wystarcza do przełożenia dwóch warstw herbatników (44 sztuki) w formie 20 na 40 cm.

7 grudnia 2023

Śledzie po kaszubsku

 Śledzie w pysznym pomidorowym sosie, z dodatkiem śliwek suszonych, słodko-kwaśne, nie można im się oprzeć. Kaszubi przyrządzają śledzie na wiele sposobów, ale te z suszonymi śliwkami najbardziej nam smakują. Robię je na różne okazje, nie może też zabraknąć ich na święta. Śledzie w trochę innej odsłonie z nutką słodyczy, inne niż te w occie, czy w oleju, a mimo to wszystkim smakują.



Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 300 gramów cebuli
  • 2 marchewki
  • 50 gramów koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka octu
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli(jeśli śledzie słone to mniej)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 50 gramów śliwek suszonych

Wykonanie:

Płaty śledziowe zalać zimną wodą i wymoczyć przez dwie godziny. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śliwki namoczyć w wodzie. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, lekko ją zeszklić, dodać czosnek chwilę smażyć, uważać gdyż czosnek szybko się przypala i jest gorzki. Na patelnię dodać marchewkę przesmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie, podlać wodą i dusić na wolnym grzaniu, aż warzywa zmiękną. Dodać pozostałe składniki koncentrat pomidorowy, ocet, miód, gorczycę, pieprz i sól, wszystko dusić pod przykryciem 10 minut, dołożyć pokrojone suszone śliwki, wymieszać i ostudzić. Śledzie pokroić na kawałki i wymieszać z sosem, włożyć do słoika, lub pojemnika zamknąć, wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły. Śledzie po kaszubsku można przygotować na kilka dni wcześniej, będą jeszcze smaczniejsze.

6 grudnia 2023

Amoniaczki babci Stasi

 Amoniaczki to mięciutkie, kruche, pyszne ciasteczka, przepis bardzo stary mojej babci Stasi. Amoniaczki babcia kręciła przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką. Ciasta są bardzo proste do zrobienia, potrzebny jest amoniak spożywczy, który teraz można dostać w każdym markecie. Porcja jest dosyć duża, ale amoniaczki znikają w szybkim tempie, nie można ich nie lubić. Dobrze się przechowują, nic nie tracąc na swoim smaku.



Składniki:

  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 250 gramów smalcu
  • 250 gramów masła
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 30 gramów amoniaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy i wymieszać. Smalec i masło muszą być prosto z lodówki, trzeba je zetrzeć na tarce o dużych otworach bezpośrednio na mąkę i wszystko wymieszać, zrobić w środku dołek, dodać śmietanę wymieszaną z amoniakiem, uwaga może kipieć, tak że robić to bezpośrednio nad mąką , lub w większym naczyniu, dodać całe jajka i zagnieść ciasto. Ciasto na amoniaczki nie powinno być ani twarde, ani bardzo miękkie, takie pośrodku, jeśli jest miękkie włożyć na trochę do lodówki. Przygotować maszynkę do mięsa, założyć wkładkę do robienia ciastek. Ciasto po kawałku kręcić, urywać paski o długości 5 cm. i układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Amoniaczki w czasie pieczenia urosną. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół i piec ciastka 15 minut do ładnego zrumienienia. Amoniaczki z tej porcji piekłam na czterech formach z piekarnika, wyszło ich prawie dwa kilogramy.

2 grudnia 2023

Gwiazda z makiem

 Ciasto Bożonarodzeniowe Gwiazda z makiem, jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto drożdżowe jest pyszne, puszyste, a masa makowa najlepsza domowa zrobiona z mielonego maku, ale jeśli nie chcemy jej robić, można użyć gotowej. Gwiazda nie musi być idealna, ważne żeby była wykonana przez nas, a nie jest to wcale trudne.






Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • żółtko do posmarowania ciasta


Masa makowa:

  • 250 gramów maku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 50 gramów rodzynek
  • 100 gramów różnych bakalii


Wykonanie:

Wieczorem poprzedniego dnia mak opłukać i zalać wrzącą wodą, tak aby woda sięgała dwa centymetry powyżej maku.  Następnego dnia mak dokładnie odcedzić i zmielić 2-3 razy przez maszynkę do mięsa. Rodzynki zalać wrzącą wodą, a pozostałe bakalie, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały pokroić. W rondlu rozgrzać masło, dodać miód jak się rozpuści włożyć mak i cukier, mieszając smażyć chwilę, dodać suchą kaszę manną, bakalie, odcedzone z wody rodzynki i wymieszać. Dwa białka, które nam zostaną z ciasta ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową, zrobić to gdy będziemy smarować masą. Przygotować ciasto drożdżowe: drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego, ale nie gorącego mleka, wymieszać i zostawić, aby podrosły. Mąkę przesiać. Do miski włożyć dwa żółtka, sól i cukier i wszystko ubić trzepaczką. Do ubitej masy dodać wyrośnięte drożdże, połowę mąki i połowę mleka, wyrabiać ciasto dłonią, dosypując po trochu mąkę i dolewając mleko. Na koniec dodać do ciasta stopione letnie masło i dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło.  Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształcie koła, lekko podsypując mąką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć pierwszy placek ciasta, posmarować połową masy makowej, przykryć drugim plackiem,  posmarować pozostałą masą makową i przykryć ostatnim plackiem. Na środku ciasta lekko wcisnąć szklankę, lub małą miseczkę. Ciasto pokroić na 16 części do szklanki, środek ma zostać pod szklanką nie przecinany, powstanie nam 16 ramion gwiazdy. Ramiona gwiazdy można przekręć 2 lub 3 razy, ja przekręcałam tylko raz. Pierwsze ramię przekręcić raz w prawo, drugie ramię raz w lewo, trzecie przekręcić raz w prawo, a czwarte raz w lewo, tak przekręcać do końca wszystkie ramiona gwiazdy. Gwiazdę makową przykryć i zostawić na kilka minut, aby podrosła. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni funkcja grzania góra-dół, ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika. Gwiazdę makową piec około 40 minut do ładnego zrumienienia, sprawdzić patyczkiem czy suche. Gwiazdę można także polać lukrem.