Przepisy na Sałatki, które sprawdzą się na święta, uroczystości, ale też na zwykły dzień. Przepisy są sprawdzone, chociaż sałatki mają to do siebie, że każdy może doprawić je ulubioną przyprawą, lub pominąć dodatek, który nam przeszkadza. Majonez robię sama, polecam go zrobić, robi się szybko i jest bez zbędnych konserwantów. Moje sałatki to Jarzynowa, z Brokułem, z Pora, z Kurczakiem i Gyros.
Sałatka jarzynowa
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- pół selera
- por biała część
- 5 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 ogórki kiszone
- 1 duże jabłko
- 3 ziemniaki
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprzWykonanie:
Warzywa marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć dokładnie, zalać wodą, lekko osolić i ugotować aż będą miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Jajka ugotować na twardo, a groszek odcedzić z zalewy na sitku. Zimne warzywa obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę razem ze skórką, odkroić tylko twarde końcówki, włożyć na sitko i zostawić, aby trochę się osuszyły. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić obrane i zimne jajka. Por tylko białą część pokroić w kostkę, wyłożyć na sitko i polać wrzątkiem. Można zamiast pora dodać cebulę. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do salaterki, dodać odcedzony groszek, lekko oprószyć pieprzem i solą. Do majonezu dodać musztardę, wymieszać i połączyć z sałatką jarzynową. Ilość majonezu zależy jaką sałatkę lubimy, dodaję około sześć łyżek. Na koniec spróbować, doprawić, nie przesadzać jednak z przyprawami, gdyż sałatka jak trochę postoi nabiera smaku. Majonez polecam zrobić sobie, przepis Majonez domowy
Sałatka z brokułem
- 500 gramów brokułów
- 200 gramów sera Feta
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 puszka kukurydzy
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody, gotujemy na wpół miękko, aby brokuł pozostał w całości. Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, w taką samą kostkę kroimy też ser Feta. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Nasiona słonecznika wsypujemy na suchą patelnię i chwilę podgrzewamy, mieszając cały czas, aby słonecznik się nie spalił. Sałatkę układamy na półmisku lub w salaterce. Na dno wykładamy brokuł, potem część ananasa, część kukurydzy, fetę, pozostały ananas i kukurydza. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i polewamy sosem sałatkę. Na wierzchu sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem i dekorujemy brokułem i kukurydzą.
Sałatka z pora
- 1 puszka kukurydzy
- 1 duży por
- 2-3 ogórki kiszone
- 6 jajek
- 1-2 jabłka
- 3-4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- szczypta cukru
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Por oczyścić, odciąć zielone liście, dokładnie umyć i pokroić w kostkę, następnie posypać solą i odrobiną cukru, wymieszać i zostawić. Kukurydzę odcedzić z zalewy, zostawić na sitku, aby trochę się wysuszyła. Ogórki pokroić w kostkę, przełożyć do salaterki, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kostkę tak jak ogórki. Do sałatki dodać jajka, pokrojony por i wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka pyszna jest sama, ale też jako dodatek do wędliny.
Sałatka z kurczaka
- Pierś z kurczaka lub udka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 puszka kukurydzy
- 1 papryka czerwona
- 1 duży ogórek kiszony lub 2 małe
- 1 biała część pora
- 1 mała cebula
- pieprz
- sól
- majonez
Wykonanie:
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 kapusta pekińska mała
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- przyprawa do gyrosa
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paseczki lub w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa, wymieszać i zostawić na pół godziny w lodówce, aby mięso nabrało smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z każdej strony, obracając je, zmniejszyć grzanie i chwilę poddusić, zostawić aby wystygło. Kapustę pekińską oczyścić z nadpsutych liści jeśli trzeba, umyć i pokroić w drobne paseczki. Paprykę wydrążyć z nasion, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tak samo pokroić ogórki konserwowe i cebulę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Przygotować salaterkę, najlepiej przezroczystą, gdyż sałatka gyros jest warstwowa, wtedy najlepiej się prezentuje. Na dno wykładamy połowę mięsa, przykrywamy kapustą, teraz smarujemy 2 łyżkami majonezu i ketchupem. Następna warstwa to połowa kukurydzy, ogórków, papryki i cebuli. Znowu powtarzamy: układamy pozostałe mięso z kurczaka, na to kapustę, smarujemy majonezem i ketchupem, dajemy kukurydzę, paprykę, ogórki i cebulę.