Surówka z kapusty czerwonej to po prostu bomba witaminowa, a w dodatku jest bardzo pyszna. Próbowałam wielu surówek z czerwonej kapusty, ale ta mojej mamy jest nie tylko najlepsza, ale bardzo szybka. Kapusty się nie szatkuje, tylko ściera na tarce, dlatego szybko robi się miękka, a dodatki to jabłka i mała cebula. Można dodać jeszcze marchew, ale wersja podstawowa to trzy składniki. Taka surówka pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby.
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty( około 1kg)
- 2 jabłka
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kapustę obrać z wierzchnich liści i umyć. Główkę przekroić na pół i każdą część razem z głąbem, który ma dużo witamin, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać solą, wymieszać i odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć tak samo jak kapustę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć z kapustą, dodać sok z cytryny, lub ocet jabłkowy, olej, cukier, pieprz i wszystko wymieszać. Cukru można dodać więcej, gdy jabłka są kwaśne, wtedy też dajemy mniej soku z cytryny. Surówkę wymieszać i zostawić aby się przegryzła. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Olej użyłam od pomidorów suszonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz