Początek jesieni

27 listopada 2023

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 Puszyste Racuchy drożdżowe z jabłkami kojarzą mi się z dzieciństwem, pulchne, delikatne, posypane cukrem pudrem, które smażyła mama, a zapach unosił się w całym domu. Do dziś bardzo je lubię, robię je najczęściej na podwieczorek, lub kolację, gdyż wymagają trochę czasu. Przepis jest mojej mamy, sprawdzony przez wiele lat.



Składniki:

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Mleko podgrzać, nie może być gorące tylko ciepłe. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, trochę mleka, dokładnie wymieszać i przykryć, zostawić, aby wyrosły. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe ciepłe mleko, wbić jajka, cukier, cukier waniliowy, odrobinę soli i połowę mąki, wszystko wymieszać trzepaczką. Gdy ciasto ładnie się połączy mieszać trzepaczką i dosypywać po trochu pozostałą mąkę. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę, a następnie dodać do ciasta, wymieszać i przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Racuchy smażymy na oleju, ale grzanie nie może być duże, na średnim ogniu, inaczej spalą nam się z wierzchu, a w środku będą surowe. Do kubka nalać ciepłej wody, łyżkę za każdym razem najpierw umoczyć w wodzie, a następnie nabrać nią  czubatą ciasta i kłaść na rozgrzany olej formując racuszki, smażyć aż się lekko zrumienią, delikatnie przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Racuchy w czasie smażenia jeszcze rosną, są delikatne w środku i puszyste, podajemy je posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz