Puszyste Racuchy drożdżowe z jabłkami kojarzą mi się z dzieciństwem, pulchne, delikatne, posypane cukrem pudrem, które smażyła mama, a zapach unosił się w całym domu. Do dziś bardzo je lubię, robię je najczęściej na podwieczorek, lub kolację, gdyż wymagają trochę czasu. Przepis jest mojej mamy, sprawdzony przez wiele lat.
Składniki:
- 450 gramów mąki pszennej
- 30 gramów świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 350 ml mleka
- 2 jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko podgrzać, nie może być gorące tylko ciepłe. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, trochę mleka, dokładnie wymieszać i przykryć, zostawić, aby wyrosły. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe ciepłe mleko, wbić jajka, cukier, cukier waniliowy, odrobinę soli i połowę mąki, wszystko wymieszać trzepaczką. Gdy ciasto ładnie się połączy mieszać trzepaczką i dosypywać po trochu pozostałą mąkę. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę, a następnie dodać do ciasta, wymieszać i przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Racuchy smażymy na oleju, ale grzanie nie może być duże, na średnim ogniu, inaczej spalą nam się z wierzchu, a w środku będą surowe. Do kubka nalać ciepłej wody, łyżkę za każdym razem najpierw umoczyć w wodzie, a następnie nabrać nią czubatą ciasta i kłaść na rozgrzany olej formując racuszki, smażyć aż się lekko zrumienią, delikatnie przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Racuchy w czasie smażenia jeszcze rosną, są delikatne w środku i puszyste, podajemy je posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz