Soczyste kotlety z piersi kurczaka marynowane w majonezie, pyszne, delikatne idealne na obiad. Bardzo proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale na wszelkie uroczystości. Takie kotlety z chęcią zjedzą zarówno dzieci jak i dorośli. Pasują do ziemniaków jak i ryżu, z dodatkiem ulubionej sałatki. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybkie i delikatne piersi z kurczaka.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka obrać z błonek, umyć, osuszyć i pokroić każdą na trzy sznycle. Każdy sznycel z piersi przykryć folią do żywności i lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posmarować majonezem z obydwóch stron, tak aby mięso było całe pokryte i włożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 1-2 godziny. Jajka roztrzepać, dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Kotlety wyjąć z marynaty najpierw obtoczyć je w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć sznycle z każdej strony po kilka minut do ładnego zrumienienia. Podawać gorące od razu z dodatkiem ziemniaków, mizerii, sałaty, czy ulubionej sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz