Początek jesieni

2 listopada 2023

Pieczarki duszone ze śmietaną

 Pieczarki ze śmietaną to pyszne i szybkie danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Możemy podać je same z dodatkiem pieczywa, ale są też doskonałym dodatkiem do makaronu, ryżu, kaszy czy jako sos do potraw z mięsa. Pieczarki najlepiej jak są małe, a co ważne muszą być świeże, nie mogą być czarne. U mnie zawsze są z dodatkiem zielonej natki pietruszki, można ją jednak zastąpić koperkiem, lub ulubionymi ziołami.



Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, obrać i umyć, odsączyć i pokroić na plasterki, małe zaś na połówki, lub cząstki, tak jak lubimy. Niektórzy nie myją pieczarek, ja jednak zawsze myję grzyby. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć, aby trochę zmiękła. Dodać pieczarki, smażyć mieszając je, gdy zmniejszą swoją objętość i powstanie sos, dodać sól i pieprz do smaku i wolno dusić na najmniejszym grzaniu. Gdy sos prawie odparuje, a pieczarki zmiękną posypać je mąką, wymieszać i można dodać trochę wody, jeśli chcemy żeby sosu było więcej. Do śmietany dodać gorącego sosu, aby temperatura trochę się wyrównała i wlać wszystko do pieczarek, dzięki temu sos nam się nie zważy i będzie aksamitny, zagotować i posypać na koniec posiekaną natką pietruszki. Nie żałować pieprzu, gdyż pieczarki są dosyć mdłe, dlatego trzeba je dobrze doprawić.

1 komentarz:

  1. Zapowiada się super. Takie obiadki to ja rozumiem. Same wspaniałości. Pychotka

    Kasia Dudziak, Kasinyswiat

    OdpowiedzUsuń