Pieczarki ze śmietaną to pyszne i szybkie danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Możemy podać je same z dodatkiem pieczywa, ale są też doskonałym dodatkiem do makaronu, ryżu, kaszy czy jako sos do potraw z mięsa. Pieczarki najlepiej jak są małe, a co ważne muszą być świeże, nie mogą być czarne. U mnie zawsze są z dodatkiem zielonej natki pietruszki, można ją jednak zastąpić koperkiem, lub ulubionymi ziołami.
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 1-2 cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 150 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, obrać i umyć, odsączyć i pokroić na plasterki, małe zaś na połówki, lub cząstki, tak jak lubimy. Niektórzy nie myją pieczarek, ja jednak zawsze myję grzyby. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć, aby trochę zmiękła. Dodać pieczarki, smażyć mieszając je, gdy zmniejszą swoją objętość i powstanie sos, dodać sól i pieprz do smaku i wolno dusić na najmniejszym grzaniu. Gdy sos prawie odparuje, a pieczarki zmiękną posypać je mąką, wymieszać i można dodać trochę wody, jeśli chcemy żeby sosu było więcej. Do śmietany dodać gorącego sosu, aby temperatura trochę się wyrównała i wlać wszystko do pieczarek, dzięki temu sos nam się nie zważy i będzie aksamitny, zagotować i posypać na koniec posiekaną natką pietruszki. Nie żałować pieprzu, gdyż pieczarki są dosyć mdłe, dlatego trzeba je dobrze doprawić.
Zapowiada się super. Takie obiadki to ja rozumiem. Same wspaniałości. Pychotka
OdpowiedzUsuńKasia Dudziak, Kasinyswiat