Chłopski garnek to danie szybkie, treściwe, jednogarnkowe, którym nakarmimy całą rodzinę. Możemy różnie je modyfikować dodając ulubione warzywa, a także wykorzystać to co akurat mamy pod ręką. W moim garnku oprócz piersi z kurczaka i kiełbasy znalazła się papryka, pieczarki, marchew, cebula i ziemniaki, których nie może zabraknąć. Nieraz dodaję jeszcze cukinię, lub pieczarki zastępuję kapustą.
Składniki:
- 1 mały filet z kurczaka
- 1duża papryka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 300 gramów pieczarek
- 300 gramów kiełbasy
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryka słodkiej
- 1 liść laurowy
- 1-2 łyżki ketchupu
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Przygotowanie chłopskiego garnka zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw w kostkę. Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki, lub ósemki. W garnku rozgrzać tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć i od razu dołożyć pokrojony filet z kurczaka. Mieszając obsmażyć lekko z każdej strony, dodać kiełbasę pokrojoną w krążki, gdy lekko się zrumieni włożyć pieczarki i mieszając smażyć chwilę, a na koniec dodać pokrojoną w kostkę marchew. Do garnka dolać szklankę wody, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, liść laurowy. Po chwili dołożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Garnek przykryć, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Gdy ziemniaki się ugotują, doprawić do smaku ketchupem i przyprawami, można też dodać zielony koperek.
Witaj :) Fantastyczny przepis. Uwielbiam takie jedzonko. Jest naprawdę bardzo treściwe. Chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie z Krakowa
Kasia Dudziak