Początek jesieni

27 listopada 2023

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 Puszyste Racuchy drożdżowe z jabłkami kojarzą mi się z dzieciństwem, pulchne, delikatne, posypane cukrem pudrem, które smażyła mama, a zapach unosił się w całym domu. Do dziś bardzo je lubię, robię je najczęściej na podwieczorek, lub kolację, gdyż wymagają trochę czasu. Przepis jest mojej mamy, sprawdzony przez wiele lat.



Składniki:

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Mleko podgrzać, nie może być gorące tylko ciepłe. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, trochę mleka, dokładnie wymieszać i przykryć, zostawić, aby wyrosły. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe ciepłe mleko, wbić jajka, cukier, cukier waniliowy, odrobinę soli i połowę mąki, wszystko wymieszać trzepaczką. Gdy ciasto ładnie się połączy mieszać trzepaczką i dosypywać po trochu pozostałą mąkę. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę, a następnie dodać do ciasta, wymieszać i przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Racuchy smażymy na oleju, ale grzanie nie może być duże, na średnim ogniu, inaczej spalą nam się z wierzchu, a w środku będą surowe. Do kubka nalać ciepłej wody, łyżkę za każdym razem najpierw umoczyć w wodzie, a następnie nabrać nią  czubatą ciasta i kłaść na rozgrzany olej formując racuszki, smażyć aż się lekko zrumienią, delikatnie przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Racuchy w czasie smażenia jeszcze rosną, są delikatne w środku i puszyste, podajemy je posypane cukrem pudrem.

24 listopada 2023

Ciastka korzenne świąteczne

 Ciastka korzenne  świąteczne, lepsze od pierniczków, pachną przyprawą korzenną i cynamonem, od razu są miękkie, mogą też dłużej poleżeć. Przepis jest prosty, ciasto szybko się zagniata i lekko wałkuje, jest miękkie i elastyczne. Takie ciasteczka możemy robić całą rodziną, dzieci chętnie będą wycinać foremkami różne wzory, a przy dekorowaniu wszyscy będą się dobrze bawić.



Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 200 gramów masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
  • 1 jajko

Lukier do ozdobienia ciastek:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • woda


Wykonanie:

Masło powinno być miękkie, ale nie płynne. Szklanka o pojemności 180 ml. Mąkę na ciastka przesiać na stolnicę, dodać przyprawę do piernika, cynamon, sodę i wymieszać, dodać miękkie masło, a następnie połączyć z mąką. Do śmietany, musi być gęsta, dodać jajko, cukier i wymieszać. W mące zrobić dołek i wlać śmietanę z jajkiem i z cukrem. Całość zagnieść do połączenia składników, nie wyrabiać, tylko ma powstać gładkie ciasto, które schować do lodówki na pół godziny, aby odpoczęło i stężało. Przygotować formy do pieczenia, wyłożyć je papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na grubość 1 milimetra, gdyż w czasie pieczenia ciastka podrosną. Foremką wykrawać różne wzory i układać na formie. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni funkcja góra-dół i piec ciasteczka 10 minut do ładnego zrumienienia. Z porcji tej wyszło cztery formy do pieczenia takie z kuchni gazowej. Ciasteczka korzenne są od razu miękkie, ale nie kruszą się. Przygotować lukier do ozdobienia: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, dodając trochę wody do odpowiedniej gęstości. Ciasteczka można ozdobić według upodobania, czekoladą, polewą, różnymi posypkami, wiórkami, ale pyszne są też bez niczego. Przechowywać je można w zamkniętym słoju, puszcze, czy pojemniku.

21 listopada 2023

Surówka z czerwonej kapusty

 Surówka z kapusty czerwonej to po prostu bomba witaminowa, a w dodatku jest bardzo pyszna. Próbowałam wielu surówek z czerwonej kapusty, ale ta mojej mamy jest nie tylko najlepsza, ale bardzo szybka. Kapusty się nie szatkuje, tylko ściera na tarce, dlatego szybko robi się miękka, a dodatki to jabłka i mała cebula. Można dodać jeszcze marchew, ale wersja podstawowa to trzy składniki. Taka surówka pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby.



Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty( około 1kg)
  • 2 jabłka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju 
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści i umyć. Główkę przekroić na pół i każdą część razem z głąbem, który ma dużo witamin, zetrzeć na tarce o dużych otworach, posypać solą, wymieszać i odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć tak samo jak kapustę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystko połączyć z kapustą, dodać sok z cytryny, lub ocet jabłkowy, olej, cukier, pieprz i wszystko wymieszać. Cukru można dodać więcej, gdy jabłka są kwaśne, wtedy też dajemy mniej soku z cytryny. Surówkę wymieszać i zostawić aby się przegryzła. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki. Olej użyłam od pomidorów suszonych. 

18 listopada 2023

Chłopski garnek

 Chłopski garnek to danie szybkie, treściwe, jednogarnkowe, którym nakarmimy całą rodzinę. Możemy różnie je modyfikować dodając ulubione warzywa, a także wykorzystać to co akurat mamy pod ręką. W moim garnku oprócz piersi z kurczaka i kiełbasy znalazła się papryka, pieczarki, marchew, cebula i ziemniaki, których nie może zabraknąć. Nieraz dodaję jeszcze cukinię, lub pieczarki zastępuję kapustą.



 

Składniki:

  • 1 mały filet z kurczaka
  • 1duża papryka
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 300 gramów pieczarek
  • 300 gramów kiełbasy
  •  5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryka słodkiej
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 łyżki ketchupu
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Przygotowanie chłopskiego garnka zaczynamy od umycia i pokrojenia warzyw w kostkę. Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki, lub ósemki. W garnku rozgrzać tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją obsmażyć i od razu dołożyć pokrojony filet z kurczaka. Mieszając obsmażyć lekko z każdej strony, dodać kiełbasę pokrojoną w krążki, gdy lekko się zrumieni włożyć  pieczarki i mieszając smażyć chwilę, a na koniec dodać pokrojoną w kostkę marchew. Do garnka dolać szklankę wody, paprykę słodką, trochę soli i pieprzu, liść laurowy. Po chwili dołożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Garnek przykryć, zmniejszyć grzanie i wolno gotować, aż ziemniaki będą miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Gdy ziemniaki się ugotują, doprawić do smaku ketchupem i przyprawami, można też dodać zielony koperek. 

14 listopada 2023

Ciasto Milky Way

 Ciasto czekoladowe przełożone pysznym kremem na bazie mleka w proszku, bardzo dobre, a smakuje jak batonik Milky Wey, skąd ta nazwa. Ciasto kakaowe idealnie komponuje się z kremem mlecznym. Przygotowanie jest bardzo proste, a krem szybko się uciera. Ciasto na każdą okazję: na święta, imprezę, czy na zwykłą niedzielę. Przepis sprawdzony, zapraszam do wypróbowania!



Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki dżemu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka 
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Krem mleczny:

  • 2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego
  • 250 gramów masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe

Polewa:

  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżeczki czubate cukru
  • 1 łyżka czubata kakao
  • 4 łyżeczki wody
  • 2 małe kawałki czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i kakao wsypać do miski, wymieszać. Dodać mleko, olej, dżem, jajko i wszystko zmiksować na gładką masę. Przygotować formę do pieczenia 25na 35 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wlać ciasto. Piekarnik nagrzać góra-dół do 180 stopni i piec ciasto około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli nie dopiec jeszcze chwilę. Ciasto wystudzić i wyjąć z formy. Przygotować krem. Mleko zagotować z cukrem i z cukrem waniliowym i przestudzić. Masło musi być dosyć miękkie, ubić mikserem na pianę i ubijając dodawać po trochu ostudzone mleko z cukrem. Masa nie będzie się ładnie łączyć, nie trzeba się martwić, tylko ubijać do końca. Do ubitego masła z cukrem dodawać po łyżce mleka w proszku i nadal ubijać. Mleko nie może być granulowane, tylko gładkie i pełne. W czasie ubijania masa zacznie gęstnieć i zrobi się gładka. Ciasto przekroić na pół i wyłożyć krem mleczny, wyrównać i przykryć pozostałym ciastem. Przygotować polewę czekoladową; w rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao, czekoladę i wodę, chwilę podgrzewać mieszając, aż polewa będzie gładka. Ciasto Milky Way  po wierzchu polać polewą. czekoladową. 



8 listopada 2023

Pierś z kurczaka w majonezie

 Soczyste kotlety z piersi kurczaka marynowane w majonezie, pyszne, delikatne idealne na obiad. Bardzo proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale na wszelkie uroczystości. Takie kotlety z chęcią zjedzą zarówno dzieci jak i dorośli. Pasują do ziemniaków jak i ryżu, z dodatkiem ulubionej sałatki. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybkie i delikatne piersi z kurczaka.


Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

Pierś z kurczaka obrać z błonek, umyć, osuszyć i pokroić każdą na trzy sznycle. Każdy sznycel z piersi przykryć folią do żywności i lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posmarować majonezem z obydwóch stron, tak aby mięso było całe pokryte i włożyć do miski, przykryć i schować do lodówki na 1-2 godziny. Jajka roztrzepać, dodać 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Kotlety wyjąć z marynaty najpierw obtoczyć je w mące ziemniaczanej, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć sznycle z każdej strony po kilka minut do ładnego zrumienienia. Podawać gorące od razu z dodatkiem ziemniaków, mizerii, sałaty, czy ulubionej sałatki. 



2 listopada 2023

Pieczarki duszone ze śmietaną

 Pieczarki ze śmietaną to pyszne i szybkie danie, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Możemy podać je same z dodatkiem pieczywa, ale są też doskonałym dodatkiem do makaronu, ryżu, kaszy czy jako sos do potraw z mięsa. Pieczarki najlepiej jak są małe, a co ważne muszą być świeże, nie mogą być czarne. U mnie zawsze są z dodatkiem zielonej natki pietruszki, można ją jednak zastąpić koperkiem, lub ulubionymi ziołami.



Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 1-2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, obrać i umyć, odsączyć i pokroić na plasterki, małe zaś na połówki, lub cząstki, tak jak lubimy. Niektórzy nie myją pieczarek, ja jednak zawsze myję grzyby. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć, aby trochę zmiękła. Dodać pieczarki, smażyć mieszając je, gdy zmniejszą swoją objętość i powstanie sos, dodać sól i pieprz do smaku i wolno dusić na najmniejszym grzaniu. Gdy sos prawie odparuje, a pieczarki zmiękną posypać je mąką, wymieszać i można dodać trochę wody, jeśli chcemy żeby sosu było więcej. Do śmietany dodać gorącego sosu, aby temperatura trochę się wyrównała i wlać wszystko do pieczarek, dzięki temu sos nam się nie zważy i będzie aksamitny, zagotować i posypać na koniec posiekaną natką pietruszki. Nie żałować pieprzu, gdyż pieczarki są dosyć mdłe, dlatego trzeba je dobrze doprawić.