Pulpety z warzywami to pomysł na pyszny i zdrowy obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Mięso na pulpety może być wieprzowe, lub drobiowe, a warzywa to cukinia, papryka, cebula i pomidory. Dodanie warzyw sprawia, że pulpety nie są suche, a wręcz soczyste. Danie szybkie, aromatyczne, smaczne i na każdą okazję, pyszne jest samo, ale można podać je z ziemniakami, czy z ryżem.
Składniki:
- 500 gramów mięsa wieprzowego
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 jajko
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka zielonej natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Do mięsnej masy dodać jajko, kaszę, sól i pieprz do smaku i wyrobić dłonią. Kasza sprawi że pulpety będą delikatne i nie rozpadną się. Z masy mięsnej formować pulpety lekko zwilżonymi dłońmi. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cukinię jeśli młoda nie obierać, tylko umyć i pokroić w kostkę, a starszą należy obrać i wydrążyć nasiona. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pulpety obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron na rumiano, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę, dodać warzywa: paprykę i cukinię, chwilę smażyć, następnie wlać około szklanki wody, zagotować i na wierzch włożyć pulpety. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do pulpetów. Wszystko dusić około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Na koniec posypać zieloną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz