Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie popularne szczególnie na Lubelszczyźnie. Pierwszy raz jak je robiłam nie wiedziałam czy sprawdzą się w mojej rodzinie, gdyż moi bliscy nie są fanami kaszy gryczanej, jedzą ją jedynie z gulaszem. Pierogi jednak okazały się bardzo dobre, trochę podobne do Ruskich, podałam je polane kwaśną śmietaną, ale pyszne też są ze skwarkami i cebulą.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- zimna woda
Farsz:
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 100 gramów kaszy gryczanej palonej
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
Do polania:
- kwaśna śmietana, lub cebula z boczkiem
Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na oleju. Do ugotowanej i zimnej kaszy dodać przesmażoną cebulę i pokruszony biały ser, doprawić na ostro solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę wsypać do miski, w środku zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać część mąki, zrobi nam się taki gęsty kisiel, dodać sól, olej i wyrabiać dłonią dolewając zimną wodę. Ciasto na pierogi musi być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni. Zostawić na kilka minut przykryte, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na grubość1-2 milimetrów, wycinać kółka i nadziewać przygotowanym farszem. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać pierogi, jak wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 4 minuty. Gotowe pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać kwaśną śmietaną, lub skwarkami z boczku ze zrumienioną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz