Murzynek z serem to pyszne, wilgotne kakaowe ciasto, idealne na każdą porę roku, nawet na upały. Murzynek nie jest trudnym ciastem, a w połączeniu z serem smakuje wybornie i ładnie się prezentuje. Idealne ciasto do kawy, ale sprawdzi się też na różne uroczystości, a nie musi stać w lodówce. Można polać go polewą czekoladową, lukrem, posypać cukrem pudrem, lub zostawić bez niczego.
Składniki na Murzynka:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka sody
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki dżemu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Masa serowa:
- 500 gramów sera białego półtłustego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- budyń waniliowy w proszku
- 100 gramów masła
Wykonanie:
Do miski wbić dwa białka, dodać cukier i ubić mikserem, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, dżem ubijać i po trochu wlewać olej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kakao i po trochu dodawać do ciasta, na przemian z letnim mlekiem. Przygotować formę 35x25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na formę i wyrównać. Przygotować masę serową. Ser zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Jajko ubić z cukrem, dodać miękkie masło, jak masa się ładnie połączy, a cukier rozpuści dodać zmielony ser i budyń waniliowy. Masę serową wyłożyć na murzynka, można kłaść łyżką porcje sera, lub ułożyć paski wzdłuż formy. Murzynka z serem pieczemy w nagrzanym piekarniku 170stopni, grzanie góra-dół około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
Ale tu pyszności u Ciebie, zapisuję, zostaję:)
OdpowiedzUsuńWitam w Domu pełnym mięty i zapraszam częściej!
Usuń