Klopsiki wieprzowe duszone we własnym sosie, z dodatkiem ziemniaków i buraczków zasmażanych, to pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Klopsiki można podać także z dodatkiem kaszy gryczanej, lub z ryżu. Danie dla każdego smakosza, a mięciutkie, delikatne mięsne kulki, zanurzone w sosie z cebulą, doprawione solą, pieprzem zadowolą każdego smakosza.
Składniki:
- 500 gramów mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia u mnie smalec
- buraki
- ziemniaki
Wykonanie:
Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie. Mięso wieprzowe z łopatki, lub karkówki umyć i zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Masę mięsną wyrobić dłonią dodając kaszę manną, jajko, sól i pieprz do smaku. Z masy mięsnej formować dłońmi zwilżonymi w wodzie małe kulki. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i obtoczyć klopsiki z każdej strony. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na dużym grzaniu klopsiki z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć je do rondla, lub głębszej patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę, którą przełożyć na klopsiki. Na patelnię wlać dwie szklanki wody, zagotować i dodać do klopsików. Sos doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około 40 minut. Sos można jeszcze zagęścić mąką. Buraczki przygotować według przepisu Buraczki do obiadu. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
No i jak tu czytać , jak się jest głodnym:):))
OdpowiedzUsuń