Początek jesieni

15 października 2023

Gołąbki z cukinii

 Gołąbki z cukinii nadziewane mięsem mielonym, proste, pyszne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Można upiec je w piekarniku, lub ugotować w sosie, robiłam w obu wersjach, obie są smaczne. Cukinia powinna być większa, kroimy ją w cienkie plastry, w które zawijamy mięso. Gołąbki z cukinii są o wiele szybsze w przygotowaniu od klasycznych gołąbków z kapusty, a dorównują im smakiem, a nawet są lepsze.


Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego, lub drobiowego
  • 100 gramów ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sos:

  • 700 ml przecieru ze świeżych pomidorów, lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Cukinię umyć, jeśli młoda nie trzeba jej obierać, starsza ma grubszą skórę, którą trzeba obrać. Cukinię pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw, lub tzw. mandoliny. Plastry cukinii nie muszą być idealne, do zawijania gołąbków układamy trzy lub cztery plastry. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić. Mięso mielone połączyć z ryżem, doprawić do smaku pieprzem, solą i oregano, wyrobić dłonią, a następnie uformować małe podłużne klopsiki. Na desce układać dwa, lub trzy plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły, dodać klopsika z mięsa mielonego i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i układać gołąbki jeden przy drugim, jedną lub dwoma warstwami. Przygotować sos: przecier pomidorowy taki sobie zrobiony z pomidorów, lub z gotowej passaty wymieszać z pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, cukier, wymieszać i zalać gołąbki z cukinii. Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzanie góra-dół i piec przykryte około 40 minut, lub dłużej, zależy od wielkości gołąbków. Gotowe gołąbki podawać z ziemniakami, ryżem, lub same z ulubioną sałatką.


2 komentarze:

  1. Pyszny przepis/Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Boże jak ja dawno nie jadłam takich prawdziwych pysznych gołąbków. Moja babcia robiła wspaniałe, teściowa też dobre robi. Polska tradycyjna kuchnia jest super.

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń