Początek jesieni

31 października 2023

Ciastka sklejone marmoladą

 Ciastka sklejone, czy raczej przełożone marmoladą, to pyszne, mięciutkie ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty, wszystko właściwie robi za nas mikser. Formujemy je w dłoniach, robiąc małe kulki, możemy robić je razem z dziećmi i miło spędzić wspólnie czas. Ciastka sklejone marmoladą nie starzeją się szybko, chociaż są tak pyszne, że trudno aby się zestarzały.





Składniki:

  • 180 gramów mąki pszennej tortowej
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
  • 200 gramów masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 90 gramów cukru pudru
  • 200 gramów twardej marmolady

Wykonanie:

Masło powinno być w temperaturze pokojowej miękkie, włożyć je do miski, dodać sól, dodać cukier puder i ubić mikserem na pianę. Dodać żółtko i ubijać, aż masa zbieleje. Następnie dodawać po trochu mąkę wymieszaną z budyniem i ubijać. Gdy masa będzie już gęsta, dodać pozostałą mąkę i wymieszać dłonią. Ciasto będzie bardzo miękkie, dlatego należy schować je do lodówki na pół godziny aby stężało. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać trochę ciasta i formować w dłoniach kulki, które układać na formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzanie góra-dół i piec ciastka 10 minut, lub trochę dłużej do ładnego zrumienienia. Jeszcze ciepłe ciastko smarować po płaskiej stronie marmoladą i zlepiać z drugim ciastkiem, powstaną nam kulki, które gotowe układać na tacy. Część ciastek zostawiłam bez marmolady,  też są bardzo dobre, a mniej słodkie.

22 października 2023

Klopsiki wieprzowe

 Klopsiki wieprzowe duszone we własnym sosie, z dodatkiem ziemniaków i buraczków zasmażanych, to pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Klopsiki można podać także z dodatkiem kaszy gryczanej, lub z ryżu. Danie dla każdego smakosza, a mięciutkie, delikatne mięsne kulki, zanurzone w sosie z cebulą, doprawione solą, pieprzem zadowolą każdego smakosza.



Składniki:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia u mnie smalec
  • buraki
  • ziemniaki

Wykonanie:

Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie. Mięso wieprzowe z łopatki, lub karkówki umyć i zmielić przez maszynkę razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Masę mięsną wyrobić dłonią dodając kaszę manną, jajko, sól i pieprz do smaku. Z masy mięsnej formować dłońmi zwilżonymi w wodzie małe kulki. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i obtoczyć klopsiki z każdej strony. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na dużym grzaniu klopsiki z każdej strony na złoto, a następnie przełożyć je do rondla, lub głębszej patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę, którą przełożyć na klopsiki. Na patelnię wlać dwie szklanki wody, zagotować i dodać do klopsików. Sos doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około 40 minut. Sos można jeszcze zagęścić mąką. Buraczki przygotować według przepisu Buraczki do obiadu. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. 


15 października 2023

Gołąbki z cukinii

 Gołąbki z cukinii nadziewane mięsem mielonym, proste, pyszne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Można upiec je w piekarniku, lub ugotować w sosie, robiłam w obu wersjach, obie są smaczne. Cukinia powinna być większa, kroimy ją w cienkie plastry, w które zawijamy mięso. Gołąbki z cukinii są o wiele szybsze w przygotowaniu od klasycznych gołąbków z kapusty, a dorównują im smakiem, a nawet są lepsze.


Składniki:

  • 1-2 cukinie
  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego, lub drobiowego
  • 100 gramów ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano

Sos:

  • 700 ml przecieru ze świeżych pomidorów, lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Cukinię umyć, jeśli młoda nie trzeba jej obierać, starsza ma grubszą skórę, którą trzeba obrać. Cukinię pokroić na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw, lub tzw. mandoliny. Plastry cukinii nie muszą być idealne, do zawijania gołąbków układamy trzy lub cztery plastry. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić. Mięso mielone połączyć z ryżem, doprawić do smaku pieprzem, solą i oregano, wyrobić dłonią, a następnie uformować małe podłużne klopsiki. Na desce układać dwa, lub trzy plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły, dodać klopsika z mięsa mielonego i zwinąć w roladkę. Naczynie żaroodporne posmarować olejem i układać gołąbki jeden przy drugim, jedną lub dwoma warstwami. Przygotować sos: przecier pomidorowy taki sobie zrobiony z pomidorów, lub z gotowej passaty wymieszać z pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, cukier, wymieszać i zalać gołąbki z cukinii. Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzanie góra-dół i piec przykryte około 40 minut, lub dłużej, zależy od wielkości gołąbków. Gotowe gołąbki podawać z ziemniakami, ryżem, lub same z ulubioną sałatką.


14 października 2023

Murzynek z serem

 Murzynek z serem to pyszne, wilgotne kakaowe ciasto, idealne na każdą porę roku, nawet na upały. Murzynek nie jest trudnym ciastem, a w połączeniu z serem smakuje wybornie i ładnie się prezentuje. Idealne ciasto do kawy, ale sprawdzi się też na różne uroczystości, a nie musi stać w lodówce. Można polać go polewą czekoladową, lukrem, posypać cukrem pudrem, lub zostawić bez niczego.



Składniki na Murzynka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki dżemu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Masa serowa:

  • 500 gramów sera białego półtłustego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • budyń waniliowy w proszku
  • 100 gramów masła

Wykonanie:

Do miski wbić dwa białka, dodać cukier i ubić mikserem, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, dżem ubijać i po trochu wlewać olej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kakao i po trochu dodawać do ciasta, na przemian z letnim mlekiem. Przygotować formę 35x25 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na formę i wyrównać. Przygotować masę serową. Ser zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Jajko ubić z cukrem, dodać miękkie masło, jak masa się ładnie połączy, a cukier rozpuści dodać zmielony ser i budyń waniliowy. Masę serową wyłożyć na murzynka, można kłaść łyżką porcje sera, lub ułożyć paski wzdłuż formy. Murzynka z serem pieczemy w nagrzanym piekarniku 170stopni, grzanie góra-dół około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

13 października 2023

Pierogi z kaszą gryczaną i z serem

 Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to danie popularne szczególnie na Lubelszczyźnie. Pierwszy raz jak je robiłam nie wiedziałam czy sprawdzą się w mojej rodzinie, gdyż moi bliscy nie są fanami kaszy gryczanej, jedzą ją jedynie z gulaszem. Pierogi jednak okazały się bardzo dobre, trochę podobne do Ruskich, podałam je polane kwaśną śmietaną, ale pyszne też są ze skwarkami i cebulą.

Składniki:


  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zimna woda


Farsz:

  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 100 gramów kaszy gryczanej palonej
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżka oleju

Do polania:

  • kwaśna śmietana, lub cebula z boczkiem

Wykonanie:

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto na oleju. Do ugotowanej i zimnej kaszy dodać przesmażoną cebulę i pokruszony biały ser, doprawić na ostro solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Przygotować ciasto na pierogi: mąkę wsypać do miski, w środku zrobić dołek i wlać wrzącą wodę, wymieszać część mąki, zrobi nam się taki gęsty kisiel, dodać sól, olej i wyrabiać dłonią dolewając zimną wodę. Ciasto na pierogi musi być gładkie, elastyczne i odchodzić od dłoni. Zostawić na kilka minut przykryte, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół, każdą część rozwałkować na grubość1-2 milimetrów, wycinać kółka i nadziewać przygotowanym farszem. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i wrzucać pierogi, jak wypłyną do wierzchu, zmniejszyć grzanie do minimum i wolno gotować 4 minuty. Gotowe pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz i polać kwaśną śmietaną, lub skwarkami z boczku ze zrumienioną cebulą.



6 października 2023

Ciasto marchewkowe z lukrem

 Ciasto marchewkowe z orzechami, polane polewą na bazie kwaśnej śmietany, pyszne, wilgotne, pachnące i bardzo proste do zrobienia. Smakuje trochę jak piernik cynamonem, nie wiem  dlatego, ale najczęściej piekę je jesienią, takie jesienne moje ciasto. Przepis jest ze starego zeszytu, sprawdzony wielokrotnie, teraz jest dużo różnych przepisów na to marchewkowe ciasto, najczęściej przełożone kremem, ale ja trzymam się starego, sprawdzonego przepisu i zapraszam do wypróbowania go.



Składniki:

  • 2 szklanki startej marchwi(6 marchewek)
  • 4 całe jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • 50 gramów rodzynek

Lukier:

  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:

Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie posiekać, a rodzynki zalać wrzącą wodą i odcedzić.  Szklanka u mnie ma pojemność 200 ml. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i ubić mikserem, aż masa jajeczna zbieleje. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, ubijać i wlewać cienkim strumieniem olej. Do ubitego ciasta dodać cynamon, kakao, wymieszać i na koniec dodać utartą marchew, orzechy i rodzynki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzanie góra-dół i piec ciasto 50-55 minut, sprawdzić patyczkiem czy suche, jeśli tak wyłączyć piekarnik. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, jeśli lukier jest za rzadki dodać jeszcze cukru i polać jeszcze ciepłe ciasto. Forma do pieczenia u mnie keksówka 35 x 12 cm.


4 października 2023

Pulpety duszone z warzywami

 Pulpety z warzywami to pomysł na pyszny i zdrowy obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Mięso na pulpety może być wieprzowe, lub drobiowe, a warzywa to cukinia, papryka, cebula i pomidory. Dodanie warzyw sprawia, że pulpety nie są suche, a wręcz soczyste. Danie szybkie, aromatyczne, smaczne i na każdą okazję, pyszne jest samo, ale można podać je z ziemniakami, czy z ryżem.



Składniki:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka zielonej natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:


Mięso umyć, osuszyć i zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Do mięsnej masy dodać jajko, kaszę, sól i pieprz do smaku i wyrobić dłonią. Kasza sprawi że pulpety będą delikatne i nie rozpadną się. Z masy mięsnej formować pulpety lekko zwilżonymi dłońmi. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę. Cukinię jeśli młoda nie obierać, tylko umyć i pokroić w kostkę, a starszą należy obrać i wydrążyć nasiona. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pulpety obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron na rumiano, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę, dodać warzywa: paprykę i cukinię, chwilę smażyć, następnie wlać około szklanki wody, zagotować i na wierzch włożyć pulpety. Warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i  ziołami prowansalskimi. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do pulpetów. Wszystko dusić około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Na koniec posypać zieloną natką pietruszki.


1 października 2023

Sałatka z kalafiora szybka

 Zapraszam dziś na Sałatkę z kalafiora, bardzo prostą, szybką i smaczną. Bardzo lubię kalafior i staram się go przygotowywać w różnej formie. Przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu, najdłużej będzie gotował się kalafior i jajka, a resztę przygotujemy w międzyczasie. Sałatka smakuje trochę jak ziemniaczana, chociaż nie ma w niej ziemniaków, idealna jako dodatek do mięsa, na każdą okazję i na zwykły dzień.


Składniki:

  • 1 mniejszy kalafior
  • 3 jajka
  • 1 cebula może być czerwona
  • 1 duży kiszony ogórek, lub 2 mniejsze
  • 4łyżki majonezu
  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1łyżeczka koperku


Wykonanie:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, zalać wrzącą wodą, posolić odrobinę, zagotować i wolno gotować około siedem minut, aż będzie miękki, ale jędrny, nie może się rozgotować. Można użyć kalafior mrożony, chociaż świeży smakuje lepiej. Jajka ugotować na twardo. Ugotowany kalafior odcedzić i ostudzić. Przygotować sos do sałatki: cebulę pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić ogórki kiszone, dodać majonez, musztardę, jogurt lub kwaśną śmietanę, sól, cukier i pieprz, świeży lub mrożony koperek i wszystko wymieszać. Przestudzony kalafior przełożyć do salaterki, jajka obrać i pokroić w kostkę a następnie dodać do kalafiora. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem, wymieszać, doprawić jeśli trzeba do smaku pieprzem, czy solą i schować do lodówki, aby sałatka się "przegryzła," a smaki się połączyły. Przed podaniem posypać po wierzchu świeżym koperkiem.