Ciastka sklejone, czy raczej przełożone marmoladą, to pyszne, mięciutkie ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty, wszystko właściwie robi za nas mikser. Formujemy je w dłoniach, robiąc małe kulki, możemy robić je razem z dziećmi i miło spędzić wspólnie czas. Ciastka sklejone marmoladą nie starzeją się szybko, chociaż są tak pyszne, że trudno aby się zestarzały.
Składniki:
- 180 gramów mąki pszennej tortowej
- 2 czubate łyżki budyniu waniliowego
- 200 gramów masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 90 gramów cukru pudru
- 200 gramów twardej marmolady
Wykonanie:
Masło powinno być w temperaturze pokojowej miękkie, włożyć je do miski, dodać sól, dodać cukier puder i ubić mikserem na pianę. Dodać żółtko i ubijać, aż masa zbieleje. Następnie dodawać po trochu mąkę wymieszaną z budyniem i ubijać. Gdy masa będzie już gęsta, dodać pozostałą mąkę i wymieszać dłonią. Ciasto będzie bardzo miękkie, dlatego należy schować je do lodówki na pół godziny aby stężało. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać trochę ciasta i formować w dłoniach kulki, które układać na formie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni grzanie góra-dół i piec ciastka 10 minut, lub trochę dłużej do ładnego zrumienienia. Jeszcze ciepłe ciastko smarować po płaskiej stronie marmoladą i zlepiać z drugim ciastkiem, powstaną nam kulki, które gotowe układać na tacy. Część ciastek zostawiłam bez marmolady, też są bardzo dobre, a mniej słodkie.