Schab w sosie słodko-kwaśnym to pomysł na pyszny obiad. Schab przygotowany w ten sposób jest soczysty, delikatny i miękki, a dodatek papryki, ananasa i pomidorów idealnie się komponuje z mięsem. Przepis prosty, a przygotowanie dania trwa bardzo szybko. Schab w sosie można podać z dodatkiem ryżu, lub z ziemniakami. Zamiast świeżego ananasa może być ananas w syropie.
Składniki:
- 600 gramów schabu wieprzowego
- 1 duża papryka czerwona
- 300 gramów ananasa
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i pokroić na plastry, każdy kawałek rozbić tłuczkiem jak na kotlety. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na kawałki takie 2x2 cm. Ananasa, u mnie połowa, obrać ze skóry, wyciąć twardy trzon i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, każdy kawałek schabu lekko obtoczyć w mące i smażyć z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone kotlety odłożyć na talerz, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i paprykę, po minucie dodać schab, dolać 1/2 szklanki wody, sos sojowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić. Po pół godzinie dodać pokrojonego ananasa, chwilę dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i dodać do schabu. Dusić chwilę, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz