Początek jesieni

12 września 2023

Powidła śliwkowe z piekarnika

 Domowe powidła śliwkowe, pachnące, gęste, u mnie nie może ich zabraknąć w spiżarni. Wielu osobom nie chce się stać nad garnkiem i mieszać śliwek, które często się przypalają, dlatego dziś przepis na powidła które nie wymagają pilnowania. Ważne są tu śliwki, najlepsze węgierki i to bardzo dojrzałe, wtedy nie potrzeba dodawać cukru, lub tylko trochę. 



Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:

Śliwki węgierki umyć dokładnie, osuszyć i usunąć pestki. Przygotować naczynie żaroodporne, takie aby pomieściły nam śliwki, oczywiście możemy zrobić z większej ilości śliwek, muszą tylko się zmieścić w naczyniu. Wstawiamy śliwki do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni grzanie góra-dół i zostawiamy na 4-5 godzin. Czas smażenia zależy od śliwek, czy były bardzo soczyste, czy też takie już pomarszczone, te drugie dużo szybciej będą gotowe. Następnie powidła należy wymieszać drewnianą łyżką i spróbować, jeśli są mało słodkie dodać cukier, wymieszać i zostawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie powidła powinny być już gęste i lekko brązowe. Wyparzyć słoiki i nakrętki, nałożyć gorące powidła do słoików, zakręcić, sprawdzić czy nie "syczą", postawić do góry dnem i przykryć kocykiem, zostawić do wystudzenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz