Początek jesieni

27 września 2023

Pigwowiec do herbaty na zimę

 Pigwowiec, nazywany też pigwą, chociaż to zupełnie inne owoce, to taka polska cytryna, skarbnica witamin, najlepiej byłoby jeść go na surowo, ale można z niego robić przetwory na zimę. Prawie wszystkie przepisy na przetwory z pigwowca zawierają dużo cukru. Robiłam sok, mus, nawet nalewkę. Ten przepis jest bardzo prosty, przygotujemy z niego każdą ilość pigwowca i z niewielkim dodatkiem cukru. Zastąpi nam cytrynę w herbacie, jest też dla tych co nie słodzą herbaty.



Składniki:

  • owoce pigwowca
  • cukier
  • wrząca woda
  • słoiki małe

Wykonanie:

Dojrzałe owoce pigwowca, mogą być zebrane z ogrodu lub te leśne, umyć dokładnie. Owoce są bardzo twarde, dlatego trzeba trochę wysiłku aby je pokroić i wydrążyć pestki, a jest ich bardzo dużo. Wydrążone owoce pokroić w cząstki. Przygotować małe słoiki, takie do 180 ml, umyć je i wyparzyć. Pokrojone owoce pigwowca układać w słoikach upychając je, aby weszło ich jak najwięcej, zostawić około dwóch centymetrów od brzegu. Zagotować wodę i wrzącą wlać do słoików, a na wierzch wsypać jedną łyżeczkę cukru, zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę, tak aby przykryła słoiki do 3/4 wysokości, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Tak przygotowany pigwowiec jest miękki, kwaśny, aromatyczny, idealnie zastąpi nam cytrynę. Zobacz   Sok z pigwowca


1 komentarz:

  1. Dziękuję uważam , że to wspaniały przepis i tak zrobię

    OdpowiedzUsuń