Pigwowiec, nazywany też pigwą, chociaż to zupełnie inne owoce, to taka polska cytryna, skarbnica witamin, najlepiej byłoby jeść go na surowo, ale można z niego robić przetwory na zimę. Prawie wszystkie przepisy na przetwory z pigwowca zawierają dużo cukru. Robiłam sok, mus, nawet nalewkę. Ten przepis jest bardzo prosty, przygotujemy z niego każdą ilość pigwowca i z niewielkim dodatkiem cukru. Zastąpi nam cytrynę w herbacie, jest też dla tych co nie słodzą herbaty.
Składniki:
- owoce pigwowca
- cukier
- wrząca woda
- słoiki małe
Wykonanie:
Dojrzałe owoce pigwowca, mogą być zebrane z ogrodu lub te leśne, umyć dokładnie. Owoce są bardzo twarde, dlatego trzeba trochę wysiłku aby je pokroić i wydrążyć pestki, a jest ich bardzo dużo. Wydrążone owoce pokroić w cząstki. Przygotować małe słoiki, takie do 180 ml, umyć je i wyparzyć. Pokrojone owoce pigwowca układać w słoikach upychając je, aby weszło ich jak najwięcej, zostawić około dwóch centymetrów od brzegu. Zagotować wodę i wrzącą wlać do słoików, a na wierzch wsypać jedną łyżeczkę cukru, zakręcić i wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę, tak aby przykryła słoiki do 3/4 wysokości, zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 15 minut. Tak przygotowany pigwowiec jest miękki, kwaśny, aromatyczny, idealnie zastąpi nam cytrynę. Zobacz Sok z pigwowca
Dziękuję uważam , że to wspaniały przepis i tak zrobię
OdpowiedzUsuń