Ciasteczka cytrynowe z wierzchu popękane i takie muszą być, to pochodzące z Włoch biscotti al limone. Pyszne, żółte ciasteczka z nutą cytryny, miękkie w środku, a z chrupiącą skórką z wierzchu, idealne do kawy, czy herbaty. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga specjalnego wyrabiania. Ważne, aby ciasteczka przed pieczeniem były dobrze schłodzone w lodówce, wtedy ładnie popękają.
Składniki:
- 1 jajko
- 50 gramów cukru pudru
- 50 ml oleju
- 1 cytryna
- 225 gramów mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do obtoczenia ciasteczek(2-3 łyżki)
Wykonanie:
Cytrynę umyć dokładnie, sparzyć, zetrzeć skórkę samą żółtą część na drobnej tarce, a sok wycisnąć. Do miski wbić jajko, dodać cukier puder, startą skórkę z cytryny, olej i sok z cytryny wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką. Mąkę pszenną przesiać, dodać proszek do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i zagnieść ciasto. Ciasto trzeba dobrze schłodzić w lodówce, można je włożyć od razu i zostawić na minimum godzinę, lub dłużej. Przygotować formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki i obtoczyć w cukrze pudrze, nie spłaszczać ciasteczek, układać na formie i od razu piec, gdyż jak stoją to cukier się rozpuszcza. Piekarnik nagrzać do 180 stopni funkcja góra-dół i piec ciasteczka około 20 minut. Ciasteczek wyszło 30 sztuk, ale zależy to od wielkości zrobionych kulek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz