Pyszne bułki drożdżowe ze śliwkami posypane słodką kruszonką, są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Idealne na słodką przekąskę dla dzieci, a na drugi dzień są tak samo pyszne. Sezon na śliwki w pełni tak że nie może zabraknąć z nimi drożdżówek. Śliwki najlepiej węgierki, nie mają one tak dużo soku jak inne śliwki, pięknie pachną podczas pieczenia, a dzięki nim bułeczki nie są suche. Przepis prosty i warty wypróbowania.
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej
- 50 gramów drożdży świeżych
- 60 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- żółtko do posmarowania bułek
- 300 gramów śliwek węgierek
Kruszonka:
- 50 gramów masła zimnego
- 50 gramów cukru
- 80 gramów mąki pszennej
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka, wymieszać i zostawić aby podrosły. Żółtka utrzeć trzepaczką razem z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać mleko i wszystko wymieszać. Do ubitych jajek z mlekiem dodać wyrośnięte drożdże i połowę mąki i wszystko wyrobić mikserem na gładką masę, dosypywać pozostałą mąkę i wyrabiać mikserem. Jeśli ciasto jest już za gęste dalej wyrabiać dłonią, na koniec dodać rozpuszczone, ale letnie masło i chwilę jeszcze wyrabiać. Ciasto można wyrobić też w mikserze planetarnym. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło i podwoiło swą objętość. Śliwki umyć, wypestkować i każdą przekroić na cztery części ale nie do końca, tak aby śliwka się nie rozpadła. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość dwóch centymetrów. Za pomocą szklanki wyciąć kółka i ułożyć je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić bułeczki przykryte ściereczką niech podrosną. Przygotować kruszonkę: połączyć masło z cukrem i mąką, zagnieść palcami na małe kluseczki. Gdy bułeczki wyrosną, każdą na brzegu posmarować rozmąconym żółtkiem, a na środku położyć pokrojoną śliwkę i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni góra-dół i piec bułeczki 20 minut do ładnego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz