Zupa jarzynowa to pyszna, lekka zupa, która najlepiej smakuje w lato, kiedy są świeże wszystkie warzywa. Przygotowałam ją na wywarze z kości wieprzowych, ale można zrobić ją na mięsie drobiowym, lub bez mięsa, dodając łyżkę masła. Warzywa mogą być różne, im więcej tym zupa jest bardziej aromatyczna. Wykorzystałam warzywa z ogródka, świeże i zdrowe.
Składniki:
- 300-400 gramów kości wieprzowych
- 1/2 średniego kalafiora
- 3-4 marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- garść fasolki szparagowej
- 2 kalarepki
- 1 pomidor
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- zielony liść pora i selera
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zagotować, następnie zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i gotować około pół godziny, zależy to od mięsa. Warzywa seler, por, pietruszkę i marchewkę obrać, umyć, dodać do zupy, marchewkę można zostawić w całości, lub pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Kalarepki obrać, umyć i pokroić w kostkę, jeśli są duże wystarczy jedna. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso jest prawie miękkie dodać pokrojoną kalarepkę, fasolkę i kalafior. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodany do zupy podniesie jej smak. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamiast fasolki szparagowej można dodać zielonego groszku. Zupa jarzynowa czysta jest bardzo delikatna, lekkostrawna i pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz