28 sierpnia 2023

Suszone pomidory w oleju

 Domowe suszone pomidory w oleju, z dodatkiem czosnku, ziół prowansalskich to pyszny dodatek do sałatek, ale też do wielu dań. Możemy znaleźć je w każdym sklepie, ale nie dorównują one smakiem tym zrobionym sobie. Przepis nie jest trudny, ale zrobienie pomidorów wymaga trochę czasu. Pomidory powinny być twarde, mięsiste, moim zdaniem najlepsze odmiany Lima. Suszyć możemy je w piekarniku, lub w suszarce do owoców.



Składniki:

  • 2,5 kg pomidorów
  • 3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka czubata soli kamiennej do przetworów
  • 2 łyżki octu 10%
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki czubate ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano



Wykonanie:

Pomidory umyć i osuszyć. Z każdego pomidora odkroić piętkę i przekroić go na pół, a następnie łyżeczką wydrążyć nasiona razem z sokiem, dzięki temu pomidory szybciej się wysuszą. Większe połówki przekroić jeszcze na pół, a mniejsze zostawić. Formy wyłożyć papierem do pieczenia, użyłam foremek jednorazowych, ułożyć pomidory dosyć ciasno skórką do dołu i  posypać je po wierzchu solą. Pomidory suszyłam w piekarniku jednocześnie na dwóch blachach na najniższych poziomach, ale przekładałam foremki po godzinie suszenia z dołu na górę, a z góry na dół. Suszyłam w temperaturze 80 stopni z termoobiegiem, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, w sumie trzy godziny. Pomidory można suszyć w suszarce do owoców.  Ususzone pomidory są miękkie, nie kruszą się, ale nie może po ściśnięciu wyciekać sok. Suszone pomidory przekładamy do miski, dodajemy zioła, ocet i wszystko mieszamy. Słoiki umyć, wyparzyć i osuszyć. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków pokrojonego ząbka czosnku, dodać pomidory, nie za dużo, ponieważ gdy wlejemy olej pomidory trochę zwiększą swą objętość. Olej podgrzać do 100 stopni, nie zagotować lepiej użyć termometru, zalać pomidory tak aby były przykryte i szybko zakręcić słoiki, a następnie odwrócić je do góry dnem. Należy robić wszystko ostrożnie, aby się nie poparzyć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz