Początek jesieni

10 sierpnia 2023

Słodko-kwaśny sos z cukinii

 Sos z cukinii i papryki słodko-kwaśny doskonale smakuje i na ciepło i na zimno. Nadaje się zarówno do mięsa, potraw z grilla, jak i jako dodatek do makaronu czy ryżu. Sos z cukinii warto przygotować teraz gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Mając przygotowane słoiki możemy w ekspresowym tempie przygotować pyszny obiad.



Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 800 gramów cebuli
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 2 kg pomidorów
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 300 gramów koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Cukinię umyć, jeśli są nasiona duże to wydrążyć, a resztę pokroić w drobną kostkę razem ze skórką. Paprykę i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć na miskę,  wsypać sól kamienną, wymieszać i zostawić na 8 godzin, najlepiej na noc. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, włożyć do garnka i ugotować, a następnie zmiksować na gładką masę. Ocet zagotować razem z cukrem. Do dużego garnka włożyć odcedzone warzywa, ocet z cukrem i wolno gotować 15 minut. Dodać zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, zagotować i dusić na małym grzaniu 10 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcić nakrętki i pasteryzować od zagotowania wody 25 minut.

1 komentarz: