Sos z cukinii i papryki słodko-kwaśny doskonale smakuje i na ciepło i na zimno. Nadaje się zarówno do mięsa, potraw z grilla, jak i jako dodatek do makaronu czy ryżu. Sos z cukinii warto przygotować teraz gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Mając przygotowane słoiki możemy w ekspresowym tempie przygotować pyszny obiad.
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 800 gramów cebuli
- 1 kg papryki czerwonej
- 2 kg pomidorów
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 300 gramów koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Cukinię umyć, jeśli są nasiona duże to wydrążyć, a resztę pokroić w drobną kostkę razem ze skórką. Paprykę i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa włożyć na miskę, wsypać sól kamienną, wymieszać i zostawić na 8 godzin, najlepiej na noc. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, włożyć do garnka i ugotować, a następnie zmiksować na gładką masę. Ocet zagotować razem z cukrem. Do dużego garnka włożyć odcedzone warzywa, ocet z cukrem i wolno gotować 15 minut. Dodać zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, zagotować i dusić na małym grzaniu 10 minut. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć. Gorący sos wkładać do słoików, zakręcić nakrętki i pasteryzować od zagotowania wody 25 minut.
Jutro Bede robic wpisze jak síe udalo
OdpowiedzUsuń